Η αυθεντική, χωριάτικη σαλάτα πιάζ είναι ένα λαϊκό και πολυμορφικό πιάτο της Τουρκίας, ωστόσο η παρακάτω εκδοχή, εμπλουτισμένη με ταχίνι, αυγό και ελιές, ανήκει στη γαστρονομική κουλτούρα της μεσογειακής πλευράς της Τουρκίας, όπου η συγκεκριμένη θρεπτική σαλάτα αποτελεί κυρίως γεύμα.

Υλικά
- 200 γρ. ψιλά λευκά φασόλια, βρασμένα
- 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 8-10 ελιές, κομμένες σε ροδέλες
- 1 σφιχτό αυγό, σε ροδέλες
- ½ κουτ. γλυκού σουμάκι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπας νερό
- ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τη σάλτσα
Tips
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σουμάκι με επιπλέον χυμό λεμονιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Αφού κρυώσουν τα φασόλια, τα ανακατεύουμε με όλα τα λαχανικά, το σουμάκι και τα μυρωδικά σε μεγάλη σαλατιέρα.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Αν θέλουμε μαρινάρουμε τη σαλάτα για 30'.
Βήμα 5
Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε τις ελιές και τα αυγά και σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη