Το σφακιανό πιλάφι, πιο γνωστό ως «γαμοπίλαφο», είναι έθιμο να σερβίρεται στη Μεγαλόνησο σε γάμους, βαφτίσια, εορταστικά τραπέζια και πανηγύρια. Η τέχνη της απόλυτης λιτότητας στο φαγητό!

Υλικά
- 2 κιλά αρνί με κόκαλο
- 350 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
- χυμό από 3 λεμόνια
- 2 κουτ. σούπας στακοβούτυρο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το κρέας με άφθονο νερό. Ξαφρίζουμε επιμελώς με μια τρυπητή κουτάλα, μέχρι ο ζωμός να βγαίνει καθαρός. Μετά από περίπου 2 ώρες βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό σε μια πιατέλα.
Βήμα 2
Περνάμε τον ζωμό από λεπτή σήτα για να είναι καθαρός. Μετράμε 1,5 λίτρο ζωμό και τον αδειάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση.
Βήμα 3
Ξεπλένουμε το ρύζι πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι για να φύγει το άμυλο. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 10΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Βήμα 4
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε για 10΄ το ρύζι να τραβήξει τα υγρά και να ξεκουραστεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το στακοβούτυρο το οποίο έχουμε πρώτα κάψει και σερβίρουμε αμέσως με το αρνί.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography