Στην καρδιά του Ψυρρή, στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται η ταβέρνα Νικήτας που ξεκίνησε να σερβίρει το 1967. «Ήταν το μοναδικό μαγαζί τότε», μου λέει η Σοφία, κόρη του κ. Νικήτα, του πρώτου ιδιοκτήτη, η οποία μαζί με τον αδερφό της Τάκη έχει αναλάβει πλέον την ταβέρνα κρατώντας ζωντανή την οικογενειακή παράδοση.
Ο Νικήτας είναι στέκι όχι μόνο για όσους εργάζονται στην περιοχή ή κατεβαίνουν για ψώνια στο κέντρο, αλλά και για πολλούς καλλιτέχνες που έρχονται από τα γύρω θέατρα και, φυσικά, δεν λείπουν οι τουρίστες. «Τους περισσότερους τους γνωρίζουμε με το μικρό τους όνομα, είναι χρόνια πελάτες μας και έχουμε αναπτύξει μια πιο στενή σχέση», αναφέρει η Σοφία. Κι έτσι είναι. Με το που καθίσεις, νιώθεις ήδη μέρος της μεγάλης οικογένειάς τους.
Εδώ δεν θα βρείτε πολύπλοκα πράγματα, αλλά απλό, καλοφτιαγμένο φαγητό που δεν στερείται νοστιμιάς. Ωραία μπιφτέκια, γευστικό κοντοσούβλι, λαχταριστά σουτζουκάκια, μερικά μαγειρευτά (μοσχαράκι λεμονάτο ή με μελιτζάνες), καθώς και κάποια της ώρας που μπαίνουν στα κάρβουνα και ψήνονται με μαεστρία. Φυσικά, δεν λείπουν οι τηγανητές πατάτες –κόβονται στο χέρι–, οι αλοιφές, η φάβα, τα ντολμαδάκια και η χωριάτικη που παίζει σε κάθε τραπέζι.
info
Αγίων Αναργύρων 19, Ψυρρή, τηλ.: 210 3252591
Τα σουτζουκάκια της ιστορικής ταβέρνας «Νικήτας»
Τα σουτζουκάκια είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τα συνδυάζουμε κυρίως με πατάτες τηγανητές, αλλά δεν λέμε όχι και στον πουρέ ή το ρύζι. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την ταβέρνα «Νικήτας» στο κέντρο της Αθήνας.
Υλικά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη
1 αυγό
1 κουτ. σούπας κύμινο
½ κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
3-4 σκελίδες σκόρδο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml κρασί κόκκινο ξηρό
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 ξύλο κανέλας
100 γρ. αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, το μισό κύμινο, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον τρίφτη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε. Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα πουδράρουμε με αλεύρι. Βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει θωρακίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, όχι όλα μαζί, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε τα σουτζουκάκια και σοτάρουμε εκεί τα υπόλοιπα σκόρδα με το άλλο μισό κύμινο και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10′-15′. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10′. Μόλις είναι έτοιμα και δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης
Δείτε επίσης
Polpo: Για ψάρι και θαλασσινά, δύο βήματα από τη Λαχαναγορά του Ρέντη
Βαρδής: Μια οικογενειακή ταβέρνα με έναν αιώνα ζωής στον Υμηττό