Βρίσκεται σε μια ήσυχη πλατεία στον Υμηττό. Η αυλή του είναι γεμάτη γιασεμιά και τα τραπέζια του στρωμένα με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα. Η οικογενειακή ταβέρνα Βαρδής ξεκίνησε την ιστορία της το 1922 και από τότε δεν έχει αλλάξει θέση. «Ο παππούς Βαρδής ήρθε από την Κρήτη το 1919 και δούλευε τραβαγιέρης στα τραμ. Ξεκίνησε την ταβέρνα δίπλα στο καμαράκι όπου έμενε πουλώντας στην αρχή κρασί για τους κυνηγούς που έφερναν ο καθένας τον μεζέ του», μου εκμυστηρεύεται η Άρτεμις που μαζί με τις δύο αδερφές της, Νατάσα και Έφη, έχουν αναλάβει τα ηνία της ταβέρνας ως τρίτη πλέον γενιά.

Η μαμά Μαρία παραμένει επικεφαλής της κουζίνας δίνοντας οδηγίες και συμβουλές και τα μαγειρευτά έχουν κάτι από τη δική της ζεστασιά. Τα τηγανητά κολοκυθάκια γλυκά και τραγανά, οι κολοκυθοκεφτεδες μοσχοβολούν δυόσμο, οι τηγανητές πατάτες χρυσαφένιες, τα σουτζουκάκια γευστικά και σκορδάτα, το συκώτι μαλακό και ζουμερό, ενώ το τσιγαριαστό αρνάκι με μελωμένη κρασάτη σάλτσα.

Σε αυτήν εδώ την ταβέρνα, στην ήσυχη γειτονιά όπου όλοι γνωρίζονται, όλα έχουν κάτι από μαμαδίστικο χέρι και η φιλοξενία είναι αληθινή. «Οι επισκέπτες μας ήρθαν στο σπίτι μας και θέλουμε να φύγουν ευχαριστημένοι», μου αναφέρει η Άρτεμις φέρνοντάς μου για το τέλος γιαούρτι με δικό τους γλυκό του κουταλιού.

Η συνταγή για τσιγαριαστό αρνάκι βήμα-βήμα
4 ώρες + 15΄ | Εύκολο | 4-5 άτομα

Υλικά
1½ κιλό αρνάκι μέτριο λιπαρό, κομμένο σε φέτες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml κρασί
150 ml νερό
θυμάρι

Διαδικασία
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα μισά κομμάτια από το αρνί, τα ροδίζουμε για περίπου 5΄ απ’ όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μισά. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα κομμάτια κρέατος μέσα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, ρίχνουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 4 ώρες. Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού για να προσθέσουμε αν τυχόν χρειαστεί. Λίγο προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Tips

– Θα πρέπει να προσέξετε την ηλικία του ζώου, γιατί ανάλογα με αυτήν, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 – 8 μηνών.
– Το συγκεκριμένο φαγητό δεν θέλει υπερβολές στα μπαχαρικά. Το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι αρκούν.

info
Βαρδής, Καισαρείας 9, Υμηττός, τηλ.: 210 7629972

Διαβάστε επίσης

24 ώρες στο Τραβόλτα: Όλο το παρασκήνιο από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο της ταβέρνας

Κριεκούκης: Η χασαποταβέρνα στη Μάνδρα με ιστορία πάνω από μισό αιώνα