giaourti-glyko-kudoni
clock icon
7:50'

Σπιτικό γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

    Για το σπιτικό γιαούρτι

  • 3 λίτρα γάλα φρέσκο
  • 220 γρ. πρόβειο γιαούρτι
  • Για το γλυκό κυδώνι

  • 500 γρ. κυδώνια, σε μικρά μπαστουνάκια, χωρίς τα σπόρια
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 μικρό κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • Για το γλυκό βύσσινο

  • 1 κιλό βύσσινα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 1 λεμόνι, τον χυμό

To σπιτικό γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια που σερβίρονται συνήθως, ανάλογα με την ταβέρνα και την περιοχή, ως κέρασμα, για να κλείσει γλυκά το γεύμα

Για το σπιτικό γιαούρτι: Βάζουμε το γάλα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα να ζεσταθεί ελαφρά – η θερμοκρασία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45°C, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Σε γυάλινο μπολ βάζουμε το γιαούρτι μαζί με λίγες κουταλιές από το ζεστό γάλα και το διαλύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τυλίγουμε την κατσαρόλα πάνω κάτω με μια μικρή κουβέρτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα. Μετά από μερικές ώρες ξεσκεπάζουμε, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για το γλυκό κυδώνι: Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το νερό και τα κυδώνια και βράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10΄.

Ελέγχουμε το σιρόπι, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα, αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

Tip: Ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια, κοκκινίζουν.

Για το γλυκό βύσσινο: Καθαρίζουμε τα βύσσινα από κοτσάνια και κουκούτσια. Σε μεγάλο μπολ τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 12 ώρες, ανακατεύοντας ανά δύο ώρες. Μετά μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 20΄-25΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαναβράζουμε για άλλα 20΄.

Ελέγχουμε το σιρόπι να έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 2΄. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

Tip: Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι – αν σταθεί και δεν απλώσει, τότε είναι έτοιμο.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το σπιτικό γιαούρτι: Βάζουμε το γάλα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα να ζεσταθεί ελαφρά – η θερμοκρασία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45°C, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Σε γυάλινο μπολ βάζουμε το γιαούρτι μαζί με λίγες κουταλιές από το ζεστό γάλα και το διαλύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 2

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τυλίγουμε την κατσαρόλα πάνω κάτω με μια μικρή κουβέρτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα. Μετά από μερικές ώρες ξεσκεπάζουμε, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 3

Για το γλυκό κυδώνι: Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το νερό και τα κυδώνια και βράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10΄.

Βήμα 4

Ελέγχουμε το σιρόπι, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα, αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

Tip: Ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια, κοκκινίζουν.

Βήμα 5

Για το γλυκό βύσσινο: Καθαρίζουμε τα βύσσινα από κοτσάνια και κουκούτσια. Σε μεγάλο μπολ τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 12 ώρες, ανακατεύοντας ανά δύο ώρες. Μετά μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 20΄-25΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαναβράζουμε για άλλα 20΄.

Βήμα 6

Ελέγχουμε το σιρόπι να έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 2΄. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

Tip: Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι – αν σταθεί και δεν απλώσει, τότε είναι έτοιμο.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography