foulia-anoigma
clock icon
2:30'

Αλεξανδρινά φούλια (ξερά κουκιά) σαλάτα

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 500 γρ. φούλια (ξερά κουκιά) μουλιασμένα αποβραδίς
  • ½ λεμόνι + τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Τα φούλια είναι ένα είδος από μικρόσπερμα και ανοιχτόχρωμα κουκιά με γλυκιά σάρκα και σχετικά σκληρό φλοιό. Συνήθως συνοδεύονται από την ταχίνα, μια σος από ταχίνι και μπαχαρικά

Σε μια κατσαρόλα μουλιάζουμε τα φούλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου σόδα.

Την επομένη, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, μαζί με το μισό λεμόνι και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν καλά. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, αφαιρούμε τα φλούδια από τα φούλια, που είναι σκληρά.
Προσοχή, όμως, αν τα αφαιρέσουμε ίσως να γίνουν σαν πολτός. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κουκιά από κονσέρβα, όπου ο φλοιός τους είναι πιο μαλακός.

Τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε όσο είναι ζεστά σε ένα πιάτο, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με το κύμινο και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και αρκετό ωμό ελαιόλαδο. Διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα τα γούστα μας και τα σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα μουλιάζουμε τα φούλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου σόδα.

Βήμα 2

Την επομένη, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, μαζί με το μισό λεμόνι και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν καλά. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, αφαιρούμε τα φλούδια από τα φούλια, που είναι σκληρά.
Προσοχή, όμως, αν τα αφαιρέσουμε ίσως να γίνουν σαν πολτός. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κουκιά από κονσέρβα, όπου ο φλοιός τους είναι πιο μαλακός.

Βήμα 3

Τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε όσο είναι ζεστά σε ένα πιάτο, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με το κύμινο και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και αρκετό ωμό ελαιόλαδο. Διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα τα γούστα μας και τα σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης