Αν προσπαθείτε να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας, είτε για λόγους υγείας είτε επειδή απλώς το παρακάνετε τελευταία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστείτε με άνοστο φαγητό. Υπάρχουν τρόποι να δώσετε ένταση, χαρακτήρα και βάθος στα πιάτα σας, χωρίς ίχνος αλατιού.
Δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, άρα χωρίς αλάτι
Σύμφωνα με έρευνες καταναλώνουμε πέντε ή περισσότερα κουταλάκια του γλυκού αλάτι κάθε μέρα. Αυτό είναι περίπου 20 φορές περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται μόνο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κάθε μέρα. Το νάτριο ναι μεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και της προετοιμασίας. Αν θέλετε να αφαιρέσετε τα αλμυρά τρόφιμα από τη διατροφή σας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Το θαλασσινό αλάτι δεν είναι καλύτερο από το κανονικό αλάτι.
Δοκιμάστε τις 10 παρακάτω ιδέες και θα δείτε ότι η νοστιμιά μπορεί να υπάρξει και χωρίς αλάτι
1. Τσιγαρίστε τα λαχανικά
Το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, το καβούρδισμα και το σωστό σοτάρισμα αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα των υλικών. Αν ψήσετε στον φούρνο καρότα, πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά μέχρι να αποκτήσουν τραγανές άκρες, τότε αποκτούν ένταση χωρίς να χρειάζονται τίποτα παραπάνω.
2. Ενισχύστε τη γεύση με φυσικό umami
Μανιτάρια, λιαστές ντομάτες, ταχίνι ή φύκια (nori) προσθέτουν βάθος, νοστιμιά και μια γήινη πολυπλοκότητα στα πιάτα. Εντάξτε τα σε σούπες, ριζότο ή ντρέσινγκ και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.
3. Αξιοποιήστε τα φρέσκα βότανα
Μαϊντανός, βασιλικός, θυμάρι, δίκταμο, ρίγανη, κόλιανδρος μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό πιάτο. Χρησιμοποιήστε τα στο τέλος του μαγειρέματος ή στο σερβίρισμα για να δώσετε φρεσκάδα και ένταση. Ακόμα καλύτερα, καλλιεργήστε τα δικά σας ώστε να έχετε κάθε μέρα διαφορετική ποικιλία και γεύσεις.
4. Παίξτε με την οξύτητα
Το ξύσμα και ο χυμός από λεμόνι, λάιμ ή πορτοκάλι αναδεικνύουν τις γεύσεις και περιορίζουν την ανάγκη για αλάτι. Είναι εξαιρετικά σε σαλάτες, ψητά λαχανικά, όσπρια και dressings.
5. Εξερευνήστε τα μπαχαρικά
Σουμάκ, κύμινο, πάπρικα, κανέλα ή garam masala: το καβούρδισμα ή η σωστή στιγμή στην προσθήκη τους αλλάζει τελείως τη γευστική ισορροπία. Δημιουργήστε δικά σας spice blends χωρίς καθόλου νάτριο.
6. Καραμελώστε το κρεμμύδι και προσθέστε σκόρδο
Αφήστε τα να μαγειρευτούν αργά για να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα. Αυτή η απλή τεχνική ενισχύει τη νοστιμιά σε σάλτσες, σούπες και λαδερά.
7. Εμπλουτίστε με ξίδια και φρούτα
Το μηλόξιδο, το βαλσάμικο ή ακόμα και ο χυμός ροδιού δίνουν την απαραίτητη οξύτητα που ξυπνά το πιάτο. Τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, προσθέτουν γλυκύτητα και ισορροπία.
8. Καβουρδίστε ξηρούς καρπούς και σπόρους
Χρησιμοποιήστε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους για να προσθέσετε υφή και πικράδα. Δοκιμάστε τους πάνω από σαλάτες, σούπες ή ακόμα και σε βραστά λαχανικά.
9. Χρησιμοποιήστε προϊόντα ζύμωσης (με μέτρο)
Μικρές ποσότητες miso, tamari χωρίς αλάτι, ξινολάχανο, κάππαρη ή οποιοδήποτε λαχανικό που έχει γίνει τουρσί, μπορεί να δώσει χαρακτήρα και πλούσια γεύση, χωρίς να κυριαρχεί. Μόνο φροντίστε η ποσότητα να είναι μετρημένη.
10. Δοκιμάστε διατροφική μαγιά
Η διατροφική μαγιά (nutritional yeast) θυμίζει παρμεζάνα και είναι νοστιμότατη. Προσθέστε τη σε σάλτσες, μακαρόνια ή ψητά λαχανικά για έξτρα γεύση και θρεπτική αξία.
Διαβάστε επίσης
Πώς να ελαττώσετε την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή σας