Ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με έμφαση στην ευρύτερη οικονομική εικόνα της χώρας τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η οικονομία τα τελευταία χρόνια βαδίζει σταθερά στο δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης, βελτιώνοντας όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες.
Παραθέτοντας στοιχεία, εξήγησε πως: «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται συγκριτικά με τον κοινοτικό μέσο όρο με διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς. Το 2024 έκλεισε με ανάπτυξη 2,3%. Από το 2019 έως το 2025, έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ».
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα προπορεύεται δημοσιονομικά: «Το 2025, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – σχεδόν 2,8% του ΑΕΠ, διπλάσιο από τον αρχικό στόχο. Το έλλειμμα πρακτικά θα έχει μηδενιστεί και η χώρα μας θα καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό απομείωσης του δημοσίου χρέους στην Ε.Ε.».
Μιλώντας για την εξωστρέφεια είπε ότι «μέχρι το 2010, οι εξαγωγές μας ήταν σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα. Πλέον, έχουν διπλασιαστεί. Το 2024 άγγιξαν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις εξαγωγές αγαθών να ξεπερνούν αυτές των υπηρεσιών – κάτι που σηματοδοτεί στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγροδιατροφικό τομέα: «Το 2024, η αξία εξαγωγών τροφίμων και ποτών ανήλθε στα 11,6 δισ. ευρώ. Αντιστοιχούν πλέον στο 23% του συνόλου και συνεισφέρουν ετησίως κατά μέσο όρο 3,5% στο ΑΕΠ». Σε επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων, παρά τις διεθνείς προκλήσεις ανέφερε ότι το 2024 «κλείσαμε με 6,25 δισ. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις – η δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας».
Σχετικά με τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος ο κ. Σκάλκος είπε ότι η χώρα μας βελτίωσε τη θέση της στη διεθνή κατάταξη φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις κατά 28 θέσεις, κατακτώντας την 34η παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Economist.
Ο Γεν. Γραμματέας παρουσίασε επίσης τις βασικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην πρόοδο: «Απλοποίηση διαδικασιών, ψηφιοποίηση, στοχευμένες φορολογικές ρυθμίσεις, νόμοι για data centers, αποκρατικοποιήσεις, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, καθώς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι όλα μέσα σε αυτή τη στρατηγική».
Με έμφαση στον ρόλο της Enterprise Greece, επισήμανε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίξαμε την έγκριση 48 στρατηγικών επενδύσεων ύψους 10,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 8.200 νέες θέσεις εργασίας. Περισσότερες από 1.000 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας.»
Στη συνέχεια μίλησε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΕ) για το 2025 το οποίο περιλαμβάνει 649 δράσεις, 104 εκ των οποίων αφορούν την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα. Όπως είπε ο ίδιος προβλέπεται συμμετοχή σε 57 διεθνείς εκθέσεις σε 28 χώρες, και 47 δράσεις προβολής σε 23 χώρες.
Ο κ. Σκάλκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις διεθνείς προκλήσεις: «Το διεθνές εμπόριο έχει εισέλθει σε περίοδο δραστικών αλλαγών. Από 600 εμπορικούς περιορισμούς το 2017, περάσαμε σε πάνω από 3.000 τα τελευταία τρία χρόνια. Ζούμε επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, σε επίπεδα του 2008».
Απέναντι σε αυτό, η Ελλάδα – όπως είπε – δεν εφησυχάζει, αλλά αντιδρά συντεταγμένα: «Έχουμε συγκροτήσει το Συμβούλιο Εξωστρέφειας. Προωθούμε διμερείς εμπορικές συμφωνίες, θεσμικές αλλαγές και έχουμε θέσει σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη διευκόλυνσης εξαγωγών έως το 2026».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κατέληξε: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη, ώστε ακόμη και στους ισχυρούς κυματισμούς της διεθνούς οικονομίας, το σκαρί της να αντέξει. Και θα αντέξει, γιατί έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ανθεκτικό».