Να βρούμε τρόπους να αναπτυχθούν συνέργειες προέτρεψε ο κ. Παναγιώτης Καλφούτζος, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», μιλώντας στο 1o Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.

«Σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί διακινούν μέσω των συνεταιρισμών κατά μέσο όρο περίπου το 18% της παραγωγής τους, όταν αντίστοιχα οι Ευρωπαίοι αγρότες διακινούν κατά μέσο όρο το 80-90%». Αυτό, όπως σημειώνει, είναι ένα σενάριο που πρέπει να μελετηθεί. Τί είναι αυτό που δεν οδηγεί τους αγρότες να συνεταιριστούν;

Ο κ. Καλφούτζος επεσήμανε την ανάγκη ο συνεργατισμός να θεμελιωθεί στην εκπαίδευση, ενώ παρατήρησε ότι «αναπτύσσονται πάρα πολλοί συνεταιρισμοί οι οποίοι είναι μικροί» και έτσι «δεν μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα οικονομίες κλίμακας». Υπογράμμισε πως «μία από τις βασικές παγκόσμιες συνεταιριστικές αρχές είναι ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να αναπτύσσουν μεταξύ τους συνέργειες».

Η «ΘΕΣγη», που ιδρύθηκε το 2013, έχει 78 μέλη και διαχειρίζεται περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ συνεργάζεται με 300 παραγωγούς σε άλλα 20.000 στρέμματα μέσω συμβολαιακής γεωργίας. «Ελέγχουμε όλο το κομμάτι της παραγωγής», εξήγησε, «με ένα όφελος 20-25% σε σχέση με έναν μεμονωμένο παραγωγό». Τα προϊόντα που παράγονται είναι «αυτά που ζητάει η αγορά και όχι αυτά που θέλει να παράξει ο κάθε παραγωγός». Παρέχεται εγγυημένη τιμή, ενώ υπάρχει και πριμ για τα ποιοτικά προϊόντα.

Ο κ. Καλφούτζος αναφέρθηκε και στη νέα πράσινη επένδυση του συνεταιρισμού: αποθήκευση δημητριακών με διπλασιασμό των όγκων, με κεφάλαια που καλύπτονται κατά 50% από τα μέλη. «Δημιουργούμε μέλη-επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά. «Η μεγαλύτερη απειλή είναι η κακοδιαχείριση. Χρειάζονται σωστή διαχείριση και συνειδητοποιημένα μέλη» κατέληξε.