«Η Θεσσαλία θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τόπος για αγροτουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Μάγια Τσόκλη, Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά την τοποθέτησή της στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Αρχικά, όπως η ίδια είπε, η γαστρονομία δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της εμπειρίας του ταξιδιού – είναι πυλώνας της ταυτότητας ενός τόπου. «Το 87% των ταξιδιωτών θεωρεί τη γαστρονομία βασικό στοιχείο της ταυτότητας ενός τόπου και το 53% δηλώνει ότι η διατροφή επηρεάζει την επιλογή του πού θα πάει». Πρόκειται για μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία: «Όταν πηγαίνεις σε έναν τόπο ένα από τα βασικά πράγματα είναι η κουζίνα, γιατί εμπεριέχει την ιστορία».
Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από γεύσεις – φέρει τη γνώση, τις παραδόσεις, την κοινωνική συνέχεια: «είναι γνώση που περνάει από γενιά σε γενιά, από κοινωνία σε κοινωνία». Δεν είναι τυχαίο ότι οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για να φάνε είναι «καλοί πελάτες», όπως επισήμανε η κα. Τσόκλη, αφού «ξοδεύουν 24% περισσότερο από τον μέσο τουρίστα».
Κι όμως, ενώ άλλες χώρες αξιοποιούν αυτό το δυναμικό – «η Ιταλία έχει 25.000 αγροτουριστικές μονάδες, η Γαλλία 10.000 επισκέψιμα αγροκτήματα» – η Ελλάδα, και ειδικά η Θεσσαλία, μένει πίσω: «Η Θεσσαλία έχει μία φάρμα, πιστοποιημένη, μία!»
Γιατί; Διότι «έχουμε ακόμη προβλήματα μεγάλα: πιστοποίησης, νομοθεσίας, προβλήματα που είναι ακατανόητο πως τα έχουμε ακόμη μετά από τόσες δεκαετίες». «Η αγροτική ταυτότητα είναι το παν. Ο αγροτουρισμός είναι αυτό το πάντρεμα που γίνεται ανάμεσα στη γη, στο χώμα, στην παραγωγή και στους ανθρώπους» πρόσθεσε η ίδια.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα συνεκτικό αφήγημα και, όπως κατέληξε η κα. Τσόκλη, «επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα και ανθρώπους έτοιμους να ρισκάρουν. Η γαστρονομία είναι αυθεντικότητα, είναι εμπειρία, είναι ανάπτυξη. Κι εμείς έχουμε όλα τα συστατικά – αρκεί να τα αξιοποιήσουμε».