Το «Όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής» και οι δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα ήταν το θέμα συζήτησης που άνοιξε τις εργασίες του 1ου Cantina Academy, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».
Στο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund Απόστολος Ταμβακάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, οικονομολόγος, Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Πρώτου ΘΕΜΑτος κ. Μπάμπης Κούτρας.
«Μπορούμε να κάνουμε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση για το πού μπορούμε και πού θέλουμε να πάμε» ανέφερε ο κ. Κούτρας, καλοσωρίζοντας τους συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρέθηκε η ανάγκη για μια ενιαία, μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς η πρωτογενής παραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις: από την κλιματική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, έως τον γεωργικό κατακερματισμό και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του πάνελ ήταν να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου που θα ενισχύει την παραγωγικότητα, θα αξιοποιεί την καινοτομία και την τεχνολογία, και θα ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών, επιστημονικής κοινότητας και κράτους.
Κων.Τσιάρας: Για πρώτη φορά επιχειρείται κάτι σοβαρό και οργανωμένο
Ο κ. Τσιάρας, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία «Ντάνιελ», υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα, σημειώνοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι αν θα συνεχίσει η χώρα να ενθαρρύνει τη μαζική παραγωγή προϊόντων, όπως το βαμβάκι και το σιτάρι στον Θεσσαλικό Κάμπο, ή αν θα πρέπει να προσανατολιστεί σε νέα παραγωγικά πρότυπα.
«Αυτό είναι το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας σε έναν ανοιχτό διάλογο για το πού βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας και πού επιθυμούμε να τον οδηγήσουμε.
Ως προς τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. «Η υπεράντληση των υδροφόρων οριζόντων, η ξηρασία, οι καταστροφές σε ταμιευτήρες και η αδυναμία διαχείρισης των αρδευτικών πόρων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κεντρικό σχεδιασμό» είπε, υπογραμμίζοντας:
«Για πρώτη φορά επιχειρείται κάτι σοβαρό και οργανωμένο. Δεν αρκεί η κριτική για όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα πενήντα χρόνια. Τώρα, για πρώτη φορά, μεγάλος όγκος πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατευθύνεται σε αρδευτικά έργα».
Απ.Ταμβακάκης: Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Απόστολος Ταμβακάκης, ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας των private equity funds EOS Hellenic Renaissance Fund και EOS Hellenic Renaissance Fund II.
Ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε χώρες αγροτοδιατροφής, όπως η χώρα μας, αλλά απαιτούνται άμεσες δράσεις ώστε να ενισχυθούν ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας τροφίμων και ποτών, ούτως ώστε να βελτιωθούν τα ποσοστά εξαγωγών που καταγράφονται στη χώρα μας.
«Αυτό που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι η αίσθηση του επείγοντος. Πόσο επείγον είναι το κάθε ζήτημα. Είναι άλλο πράγμα να αναγνωρίζεις το πρόβλημα και να λες ότι λαμβάνεις μέτρα για να το διορθώσεις, και άλλο να έχεις πλήρη επίγνωση της επείγουσας ανάγκης να το λύσεις άμεσα. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο» είπε.
Παράλληλα, ο κ. Ταμβακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το έχουμε πάρει ακόμα στα σοβαρά. Με τον ρυθμό που πάμε, στο τέλος θα ποτίζουμε με θαλασσινό νερό» είπε χαρακτηριστικά.
Φ. Σαχινίδης: «Να μπορείς να μένεις στον τόπο που γεννήθηκες»
Κρίσιμο και καθοριστικό χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η περιοχή τόσο με τη θεομηνία «Ιανός» όσο και με τον «Ντάνιελ».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε μια νέα ελευθερία: την ελευθερία να μπορείς να μένεις στον τόπο που γεννήθηκες». Για τον Φίλιππο Σαχινίδη, αυτή η φράση του Letta συνοψίζει ένα βαθύ αίτημα που αφορά τον αγροτικό και ορεινό πληθυσμό της Ελλάδας. «Αν γεννήθηκες σε κάποιο χωριό της Ελασσόνας, πρέπει η πολιτεία να διασφαλίζει το δικαίωμα να παραμείνεις εκεί» υπογράμμισε.
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη παράγουν το 60% του ΑΕΠ, ενώ η περιφέρεια ερημώνει. «Τα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα, τα σχολεία κλειστά, τα καφενεία σβηστά. Οι πόροι συνοχής της Ε.Ε. δεν φτάνουν όπου πρέπει και οι περιφερειακές πολιτικές αποτυγχάνουν» είπε ο ίδιος.
Σπ.Κίντζιος: «Θεσσαλία, η καρδιά του αγροτικού κόσμου»
«Βρισκόμαστε στη Θεσσαλία, την καρδιά του αγροτικού κόσμου» δήλωσε, ξεκινώντας την ομιλία του ο Σπύρος Κίντζιος.
Στη συνέχεια, μίλησε για τον πολυσχιδή ρόλο που έχουν τα Πανεπιστήμια, αφού βρίσκονται στο κέντρο της δραστηριότητας που αφορά στην εκπαίδευση όχι μόνο των γεωπόνων αλλά και των ίδιων των αγροτών. «Μας ενδιαφέρει ο αγρότης να επικαιροποιεί τις γνώσεις του» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι παράδοξο ο ισχυρός κλάδος της γεωργίας να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που προκύπτουν από τη βιομηχανία του τουρισμού… Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο ισχυρός κλάδος. Και ο τουρισμός, με τη σειρά του, είναι μια εσωτερική, εξαιρετική δραστηριότητα» συνέχισε, λέγοντας:
«Μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό. Μπορούμε να αναδείξουμε την πραγματικά ανώτερη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Έχουμε τα εργαλεία για να αποδείξουμε τις μοναδικές τους ιδιότητες -τα λεγόμενα ΕΕΠΙΤ, δηλαδή προϊόντα Πιστοποιημένης Παραδοσιακής Ιδιοκατασκευής».