Κρίσιμο και καθοριστικό χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, π. Υπουργός Οικονομικών, και Οικονομολόγος, μιλώντας στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
«Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία» είναι οι λέξεις με τις οποίες περιγράφει ο κ. Σαχινίδης τα κυρίαρχα συναισθήματα του Θεσσαλού αγρότη. Όπως εξηγεί, η περιφέρεια αυτή δεν είναι μια τυχαία περιοχή: αποτελεί βασικό τροφοδότη της ελληνικής οικογένειας, με κρίσιμο ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχείς κρίσεις –καιρικές, γεωπολιτικές, οικονομικές– πλήττουν διαρκώς τον πρωτογενή τομέα, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προετοιμασίας.
«Ο καιρός μας είχε στείλει μήνυμα με τον Ιανό», επισημαίνει, τονίζοντας την απουσία κάθε σχεδίου, παρά τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για πιο ανθεκτικές και συμπεριληπτικές οικονομίες. «Όταν χτύπησε ο «Ντάνιελ», η πρότασή μου ήταν σαφής: να εκπονηθεί μελέτη, να δημιουργηθεί task force με σαφή χρονοδιαγράμματα και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αντ’ αυτού, ανατέθηκε μια αποσπασματική μελέτη σε ολλανδική εταιρεία».
«Ή θα πνιγόμαστε ή θα έχουμε λειψυδρία», σημειώνει, περιγράφοντας την απουσία σχεδιασμού για τους υδάτινους πόρους. Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξάνεται, ενώ οι τιμές παραμένουν χαμηλές, οδηγώντας σε μείωση καλλιεργειών και φυγή των αγροτών. «Η Θεσσαλία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως case study», καταλήγει, ώστε να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική προετοιμασία.
«Να μπορείς να μένεις στον τόπο που γεννήθηκες»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε μια νέα ελευθερία: την ελευθερία να μπορείς να μένεις στον τόπο που γεννήθηκες». Για τον Φίλιππο Σαχινίδη, αυτή η φράση του Letta συνοψίζει ένα βαθύ αίτημα που αφορά τον αγροτικό και ορεινό πληθυσμό της Ελλάδας. «Αν γεννήθηκες σε κάποιο χωριό της Ελασσόνας, πρέπει η πολιτεία να διασφαλίζει το δικαίωμα να παραμείνεις εκεί».
Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη παράγουν το 60% του ΑΕΠ, ενώ η περιφέρεια ερημώνει. «Τα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα», τα σχολεία κλειστά, τα καφενεία σβηστά. Οι πόροι συνοχής της Ε.Ε. δεν φτάνουν όπου πρέπει και οι περιφερειακές πολιτικές αποτυγχάνουν» είπε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, ο αγρότης βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, ενώ προϊόντα «από την πίσω πόρτα» εισάγονται από τρίτες χώρες με χαμηλότερα πρότυπα. Οι υποδομές λείπουν και «οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, ακόμη και αν είναι αυτοπαραγωγοί».
Ο ίδιος υποστηρίζει πως χρειάζονται «ισχυρά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα», όχι μόνο για τους απόδημους, αλλά και για εκείνους που έμειναν. «Πρέπει να τους πείσουμε να μην εγκαταλείψουν το χωριό. Μόνο έτσι θα μειωθούν οι «περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες που μαστίζουν τη χώρα» κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.