Αν υπάρξει διακοπή ρεύματος, υπάρχουν μερικά απλά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατέψετε τα τρόφιμα του ψυγείου και της κατάψυξης

1. Μην ανοίγεις το ψυγείο ή την κατάψυξη
Κρατήστε το τα κλειστό όσο περισσότερο γίνεται. Ο κρύος αέρας θα διατηρηθεί μέσα και τα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή για περισσότερες ώρες:

-Το ψυγείο διατηρεί τη θερμοκρασία για περίπου 4 ώρες αν είναι κλειστό.

-Η κατάψυξη διατηρεί τα τρόφιμα περίπου 24–48 ώρες (αναλόγως αν είναι γεμάτη ή μισοάδεια).

2. Κάλυψε το ψυγείο με κουβέρτες (αν η διακοπή κρατήσει πολύ)
Ρίξτε μια κουβέρτα πάνω από το ψυγείο (προσοχή – όχι στους αεραγωγούς!), για να κρατήσει τη θερμοκρασία περισσότερο., θωρακίζοντάς το. Προσέξτε, να μη φράξετε τα σημεία που χρειάζονται αερισμό.

3. Χρησιμοποίηστε πάγο ή παγοκύστες
Αν έχετε παγοκύστες ή σακούλες πάγου στην κατάψυξη, μπορείτε να τις τοποθετήσεις μέσα στο ψυγείο για να το κρατήσετε πιο κρύο. Ένας μεγάλος καταψύκτης γεμάτος πάγο βοηθά επίσης να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία και στην κατάψυξη.

4. Σκεφτείτε προκαταβολικά
Αν περιμένετε μεγάλη διακοπή (π.χ. λόγω κακοκαιρίας ή υπερφόρτωσης), μπορείτε να γεμίσετε μπουκάλια νερό και να τα καταψύξετε: παγώνοντας, θα λειτουργούν ως «παγοκύστες».

5. Ελέγξτε τα τρόφιμα μετά
Όταν επανέλθει το ρεύμα, ελέγξτε τη θερμοκρασία:

-Αν το ψυγείο είχε θερμοκρασία πάνω από 4C για πολλές ώρες, ορισμένα ευπαθή τρόφιμα (γάλα, κρέας, θαλασσινά) μπορεί να είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.

-Αν υπάρχει αμφιβολία για κάποιο τρόφιμο, πετάξτε το. («Όταν έχεις αμφιβολία, πέτα το» — ένας πολύ βασικός κανόνας ασφάλειας)

Ποια τρόφιμα αντέχουν περισσότερο και ποια λιγότερο σε τέτοιες συνθήκες

Η λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει σίγουρα να πετάξετε αν το ψυγείο μείνει χωρίς ρεύμα και η θερμοκρασία του ανέβει πάνω από 4°C για περισσότερες από 2-4 ώρες:

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Γάλα
Γιαούρτι
Τυρί κρέμα (cream cheese)
Μαλακά τυριά (όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικότα)
Κρέμες (π.χ. κρέμα γάλακτος)
Παγωτά
Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά (ωμά ή μαγειρεμένα)
Κοτόπουλο
Μοσχάρι
Χοιρινό
Κιμάς κάθε είδους
Λουκάνικα
Μπριζόλες
Ψάρια και θαλασσινά (γαρίδες, μύδια κ.λπ.)
Αυγά και προϊόντα αυγού
Ωμά αυγά
Μαγειρεμένα αυγά
Μαγιονέζα ή σάλτσες που περιέχουν αυγό
Έτοιμα φαγητά
Σάντουιτς με κρέας ή αυγό
Σαλάτες με μαγιονέζα (π.χ. πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα)
Σούπες και μαγειρευτά
Γλυκά με γέμιση ή κρέμα
Τούρτες ή γλυκά με γέμιση κρέμας ή πουτίγκας
Γλυκά με τυρί κρέμα
Χυμοί και σάλτσες
Φρέσκοι χυμοί φρούτων (μη παστεριωμένοι)
Σπιτικές σάλτσες (ιδίως αν περιέχουν κρέμα ή αυγό)

Αντίθετα, κάποια τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμη και αν μείνουν κάποιες ώρες εκτός ψυγείου, όπως:

Βούτυρο
Σκληρά τυριά (π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα)
Μαρμελάδες και σιρόπια
Ψωμί, κέικ χωρίς κρέμα, ξηροί καρποί
Φρούτα και λαχανικά

*Συμβουλή: Καλό είναι να έχετε στο σπίτι ένα μικρό θερμόμετρο ψυγείου. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς πόσες ώρες και σε ποια θερμοκρασία έμειναν τα τρόφιμα.