Ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός και ως «Πάπας των φτωχών», άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο γεμάτο ανθρωπιά, πίστη και κοινωνική ευαισθησία. Ανάμεσα στις πολλές πτυχές της δράσης του, ξεχώριζε η βαθιά του προσήλωση στη διατροφική δικαιοσύνη και στη μάχη του ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Ένα σημαντικό θέμα που, για εκείνον, δεν αφορούσε μόνο την οικονομία και το περιβάλλον, αλλά, κυρίως, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Το να πετάμε φαγητό είναι σαν να κλέβουμε από το τραπέζι των φτωχών – Πάπας Φραγκίσκος
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη και την Απώλεια Τροφίμων, ο Πάπας είχε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο αναφέροντας πως: «Το να πετάμε φαγητό είναι σαν να κλέβουμε από το τραπέζι των φτωχών» (Throwing away food is like stealing from the table of the poor). Με μία μόνο φράση κατάφερε να συνοψίσει την ηθική διάσταση της παγκόσμιας κρίσης που αφορά τόσο την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων και στο θεμελιώδες δικαίωμα στη θρέψη, όσο και στο σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους.
Όπως είχε αναφέρει μέσω του Vatican News, ο Πάπας προειδοποίησε ότι κάθε τρόφιμο που χάνεται ή πετιέται μεταφράζεται σε χαμένη ενέργεια, νερό, εργατικό μόχθο και φυσικά αποθέματα. Κάλεσε σε άμεση δράση όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τον αγρότη μέχρι τον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και η απώλεια πόρων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τον τρόπο ζωής του, ενσάρκωνε την απλότητα. Προτιμούσε λιτά γεύματα, απέφευγε τις επιδεικτικές εκδηλώσεις πλούτου, δίνοντας έμφαση στην ουσία όπως, εν προκειμένω, στο φαγητό ως πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και στάση ζωής, γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα είχε τονίσει στην ομιλία του πως «Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν πραγματικά σκανδαλώδη γεγονότα, καθώς θίγουν θεμελιώδεις αξίες όπως ο σεβασμός, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη».
Η διατροφική δικαιοσύνη υπήρξε βασικό στοιχείο της αποστολής του: μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν τις επιλογές τους και να οικοδομήσουν έναν κόσμο όπου κανένα πιάτο δεν μένει άδειο και καμία ζωή δεν χάνεται από αδιαφορία. Μιλώντας για το παράδοξο της αφθονίας είχε αναφέρει πως «Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο για να μην πάει κανείς για ύπνο με άδειο στομάχι! Παράγονται περισσότεροι από αρκετοί πόροι τροφίμων που μπορούν να θρέψουν 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους».
Ο Πάπας των Φτωχών μπορεί να έφυγε, όμως το μήνυμά του για τον σεβασμό προς την τροφή και τη φύση, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. «Μόνο με υπευθυνότητα και αδελφική αλληλεγγύη μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το τραπέζι της γης θα είναι επαρκές για όλους», έλεγε. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα λόγια του αποτελούν οδηγό για το μέλλον.
Διαβάστε επίσης
Σπατάλη τροφίμων – Το πιο ακριβό καλάθι είναι αυτό που δεν τρώμε