Στη δημιουργία της πλατφόρμας «Έξυπνη Σπορά» (Smart Seeding), η οποία στοχεύει στη μετάβαση της γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή και στη γεωργία ακριβείας, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Βασ. Κωτούλας, κατά την παρέμβασή του στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.

«Δημιουργούμε την πρώτη πλατφόρμα ανάπτυξης της καλλιέργειας κριθαριού» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μία πρωτοβουλία υψηλής επίδρασης για τη βιωσιμότητα και τους Έλληνες αγρότες.

Η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε τον Μάιο του 2024 με δεδομένα από καλλιέργειες στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Το πρώτο στάδιο της υλοποίησης έγινε με πιλοτική μορφή και με workshops στο τέλος του 2024.

«Στόχος μας είναι η τελική της μορφή να είναι έτοιμη τον Ιούλιο του 2025, ώστε από την περίοδο 2025–2026 να διατεθεί σε όλους τους συμβεβλημένους αγρότες μας πανελλαδικά» είπε ο κ. Κωτούλας και αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη από τη χρήση της πλατφόρμας.

«Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, αναφερόμαστε τόσο στην οικονομική όσο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η πλατφόρμα αυτή βασίζεται σε μακροχρόνιες και σταθερές συνεργασίες, όπως αυτή με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς από το 2008, και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2011, μια συνεργασία που συνεχώς εξελίσσεται» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, η πλατφόρμα αξιοποιεί καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις τοπικές και αγροτικές κοινότητες, που συχνά είναι ευάλωτες τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στην οικονομική αστάθεια. «Εστιάζουμε αρχικά στη Θεσσαλία, με βασικούς στόχους την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας» είπε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει περιβαλλοντική βιωσιμότητα χωρίς οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία εστιάζει μόνο σε ένα από τα δύο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει» υπογράμμισε.

Η καινοτομία της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την καλλιέργεια κριθαριού, βασιζόμενη σε δεδομένα από αγρούς καλλιέργειας κριθαριού, γεγονός που της προσδίδει μεγάλη αξιοπιστία. Σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με σωστή χρήση, οι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν την απόδοση της καλλιέργειας κατά τουλάχιστον 10%, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

«Άρα ταυτόχρονα ο στόχος είναι διττός: διατήρηση της οικονομικότητας ή βελτίωση της οικονομικότητας της καλλιέργειας και ταυτόχρονα βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών. Όταν αναφερόμαστε στους περιβαλλοντικούς δείκτες, εν προκειμένω, μιλάμε για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» συνέχισε ο κ. Κωτούλας.

«Στόχος μας είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, κατά 30% έως το 2030, από την καλλιέργεια του κριθαριού. Η επιτυχία εξαρτάται από τη διπλή επίτευξη: βελτίωση της οικονομικότητας και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η υιοθέτηση της πλατφόρμας από τους παραγωγούς, καθώς οι Έλληνες αγρότες δεν είναι πάντα εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

«Το στοίχημα είναι να δουν τα οφέλη στην πράξη και να πειστούν να τη χρησιμοποιήσουν» υπογράμμισε.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κωτούλας

Ο Δρ. Βασίλης Κωτούλας είναι Προϊστάμενος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Έλαβε το πτυχίο του στην Επιστήμη της Φυτικής Παραγωγής από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2002 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005 και το 2011 αντίστοιχα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, συνεργαζόμενος, τόσο με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (2005-2013), όσο και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (2011-2012). Από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.