Κατά την τοποθέτησή της στο 1ο Cantina Academy που διεξάγεται στη Λάρισα, η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς, μίλησε για τη σημασία της στήριξης του κλάδου της αγροδιατροφής, επισημαίνοντας τη μεγάλη δυναμική που κρύβει η αγροτική παραγωγή και η επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος της αγροδιατροφής είναι πολύ σημαντικός τόσο για την επιβίωση της χώρας όσο και για την οικονομία της.
«Εμείς έχουμε ιδρυθεί πριν από σχεδόν 7 χρόνια με αποστολή μας να στηρίξουμε τον κλάδο της αγροδιατροφής, να στηρίξουμε το οικοσύστημα που ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα και φτάνει μέχρι τη μεταποίηση τροφίμων και τον αγροτουρισμό», ανέφερε η κυρία Λαζαρίδου, αναδεικνύοντας την αξία της αγροδιατροφής ως αλυσίδα αξίας, η οποία χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη για να επιτύχει και να φέρει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης στους νέους παραγωγούς. Παρότι οι νέοι που ασχολούνται με τη γεωργία είναι λιγοστοί, κάτω από το 7% των επικεφαλής εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα είναι κάτω των 35 ετών, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα λιγότεροι από αυτούς έχουν την κατάλληλη γεωργική εκπαίδευση, μόλις το 2,9%. Η ίδια σημείωσε την ανάγκη να παρέχονται στους νέους εργαλεία και καθοδήγηση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας.
«Χρειάζονται εργαλεία για να ξέρουν πώς να παράγουν, πώς να επιχειρούν, πώς να διαχειρίζονται το προσωπικό τους, πώς να κάνουν μεταποίηση», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τις πολλές απαιτήσεις που έχουν οι νέοι παραγωγοί και την ανάγκη για υποστήριξη σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
Η κυρία Λαζαρίδου έκανε επίσης αναφορά στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο επενδύει στρατηγικά στην αγροδιατροφή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο. Παρά τη σημαντική αυτή ενίσχυση, η πρόοδος στην Ελλάδα καθυστερεί, κυρίως λόγω της έλλειψης οργανωμένων και δομημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης. «Χρειάζεται συνήθως ένα one stop shop, ένα σημείο που να μπορούν να αναζητήσουν πληροφορία για τεχνικά ζητήματα, για χρηματοδοτήσεις, για λογιστικά ζητήματα», εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και την καθοδήγηση των αγροτών.
Αναφερόμενη στην ανάγκη για συνεργασία, η κυρία Λαζαρίδου επεσήμανε τη σημασία των συστημάτων farmer to farmer, δηλαδή τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που εκπαιδεύονται και στη συνέχεια γίνονται οι ίδιοι εκπαιδευτές και διακινούν τη γνώση στις κοινότητές τους. Αυτό, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο, δημιουργεί ένα οικοσύστημα συνεργασίας και ενισχύει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Η κυρία Λαζαρίδου τόνισε επίσης τον καθοριστικό ρόλο των συνεταιρισμών στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των παραγωγών.
«Πρώτα απ’ όλα, δημιουργεί ένα οικοσύστημα συνεργασίας, δημιουργεί ανθρώπους που γίνονται καθοδηγητές της κοινής γνώμης», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αγροτών για τη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και βιώσιμου αγροτικού τομέα. Και σε αυτή την κατεύθυνση, η ύπαρξη ενός κέντρου πληροφόρησης που να παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες και υποστήριξη είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Ποια είναι η Έφη Λαζαρίδου
Η Έφη ηγείται του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά από την προγραμματική του εξαγγελία (2018) μέχρι σήμερα. Ο οργανισμός έχει υποστηρίξει 31.000+ επαγγελματίες και 120+ μικρές, οικογενειακές και νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ίδρυση νέων συνεργατικών σχημάτων και την ανάπτυξη πολυάριθμων αγροδιατροφικών προϊόντων. Έχει εδραιώσει εκτενές δίκτυο συνεργατών και υποστηρικτών, διατηρώντας στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ. Δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία με πολλαπλασιαστή x5,35, στηρίζοντας τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και του τροφίμου ως καριέρα επιλογής για τους νέους.
Με την ηγεσία της, ο οργανισμός λαμβάνει εθνική και διεθνή αναγνώριση: αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκό Best Practice της DGAgri European Commission, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, επιλέχθηκε στο 3Μ Impact Global, συμμετείχε με πρόσκληση της Ουγγρικής Κυβέρνησης στο ECOSOC Youth Forum 2023, Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα, επεκτείνει τη δράση του στη Μεσόγειο εγκαινιάζοντας συνεργασία με την General Fisheries Commission of the Mediterranean, Food & Agriculture Organization των Ηνωμένων Εθνών.
Αναγνωρίστηκε για το έργο της στην έκδοση «Ηγέτιδες» της Καθημερινής. Είναι μέλος Δ.Σ. του Smart AgroHub Competence Center, των Επιτροπών Αγροτεχνολογίας, Eλληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αγροτικής Οικονομίας, Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αγροτικής Εξέλιξης, International Chamber of Commerce Women, «Ελληνική Διατροφή 2.0», ΥΠΑΑΤ. Αρθρογραφεί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, γυναικείας επιχειρηματικότητας και ενδυνάμωσης στον αγροδιατροφικό κλάδο. Το 2024 βραβεύτηκε ως Manager of the Year στην κατηγορία ΜΚΟ.
Είναι έμπειρη επαγγελματίας στρατηγικής μάρκετινγκ με ιστορικό επιτυχούς ολοκλήρωσης σύνθετων διεθνών έργων και έργων εθνικής σημασίας στην Ελλάδα, όπως η Στρατηγική Μάρκετινγκ και Branding για την Ελλάδα ως Τουριστικό Προορισμό, το μεγαλύτερο έργο συμβουλευτικής στην επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, και η Διεθνής Στρατηγική Μάρκετινγκ και Branding για το Ελληνικό Κρασί.
Κατέχει Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτιστική Διαχείριση (City University of London) και στο Marketing (Chartered Institute of Marketing of London). Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, πιστοποιημένη business coach, Associate του Chartered Institute of Marketing London, μέντορας σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και εθελόντρια στο Make-A-Wish-Greece.