Στην ελληνική κτηνοτροφία υπάρχουν δύο σιωπηλοί πυλώνες, που έμεναν στο περιθώριο, οι νέοι και οι γυναίκες, επεσήμανε μεταξύ άλλων η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής – MACC, μιλώντας στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.

«Οι νέοι και οι γυναίκες είναι οι κρυφοί ήρωες στην ουσία της κτηνοτροφίας». Έκανε λόγο για νέους που ασχολούνται με τον κλάδο αλλά συχνά δεν φαίνονται, ενώ διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι σπούδαζαν και εκπαιδεύονταν αλλά όταν επέστρεφαν στο στάβλο θεωρούσαν ότι αυτά που μάθανε ήταν πολύ ωραία, αλλά όχι το δικά τους».

Η κα. Κρυσταλλίδου ανέφερε πως η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που οι νέοι μπορούν να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως, τονίζοντας πως «για αυτούς είναι το μέλλον». Παράλληλα, στάθηκε στη θέση της γυναίκας στο χώρο της κτηνοτροφίας: «Μπαίνοντας σε έναν στάβλο, πρώτα απ’ όλα σαν γυναίκα κρίνεσαι περισσότερο», ανέφερε, εξηγώντας ότι ο κτηνοτρόφος «σε κρίνει από την κίνησή σου, πώς θα πιάσεις το ζώο, τι θα κάνεις, πώς θα κινηθείς, πώς θα ντυθείς». Πρέπει, όπως είπε, «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε και μπορούμε να τα κάνουμε και καλά».

Η κτηνοτροφία, για εκείνη, δεν είναι απλώς ένας παραδοσιακός κλάδος, αλλά «μία επιχείρηση». Και μόνο εκείνοι που την αντιμετωπίζουν ως τέτοια «καταφέρνουν να πάνε μπροστά». Ωστόσο, παρά την τεχνολογική πρόοδο και τις γνώσεις των πανεπιστημίων, υπάρχει ένα κρίσιμο εμπόδιο: «Δεν υπάρχει αυτός που να μεταφράσει τη γνώση των πανεπιστημίων με απλοϊκό τρόπο», σημείωσε, τονίζοντας πως οι αγρότες «θέλουν μια συνεχή υποστήριξη, κάτι παραπάνω». Κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία ως πιστοποιημένη γεωργική σύμβουλος, παραδεχόμενη ότι «δεν έμαθα κάτι στην εκπαίδευση», και πως η συμβουλευτική τελικά περιοριζόταν σε «μια υποτιθέμενη συμβουλή» για την εξασφάλιση επιδοτήσεων, και όχι ουσιαστική στήριξη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο στερεότυπο της γυναίκας στην κτηνοτροφική οικογένεια που «μένει στα μετόπισθεν, υποστηρίζει, φτιάχνει τυριά». Για την ίδια, η παράδοση μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο, αν και «δεν αρκεί μόνο αυτή» για να αυξηθεί το κέρδος του παραγωγού. Υπάρχουν, όπως είπε, και παραγωγοί που «στην προσπάθειά τους να κάνουν κάτι γρήγορο, με ένα εφήμερο κέρδος, δίνουν κακό όνομα στην κτηνοτροφία».

Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στις γυναίκες των συνεταιρισμών. «Υπάρχουν γυναικείοι συνεταιρισμοί που έχουν στα σεντούκια τους παλιές συνταγές, παλιούς τρόπους. Εκεί κρύβεται μια προοπτική που μπορούν να αξιοποιήσουν οι γυναίκες».

Ποια είναι η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου

Η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου είναι Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC). Παράλληλα, είναι Project Coordinator στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας και Συνοχής (Fifty-Fifty), ιδρυτικό μέλος του Κόμβου Κοινωνικής Καινοτομίας EXAGON και ανεξάρτητη επιθεωρήτρια στον γερμανικό οργανισμό πιστοποίησης Naturland.

Κατέχει διδακτορικό στη διατροφή των ζώων και μεταπτυχιακό τίτλο MSc στην επιστήμη των ζώων γαλακτοπαραγωγής από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK), με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι επίσης απόφοιτος του προγράμματος παιδαγωγικής κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και αναγνωρισμένη γεωργική σύμβουλος από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διετέλεσε Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με ευθύνη για τη λειτουργία των Αγροδιατροφικών Κέντρων Επιχειρηματικότητας σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα. Έχει διδάξει σε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, στο Perrotis College και στα ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος στις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ).

Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, επιχειρήσεων και κοινωνίας αποτελεί βασικό άξονα του έργου της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διατροφή των αγροτικών ζώων, την ποιότητα των ζωικών προϊόντων και τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.