«Στην εποχή μας όμως, ό,τι λες πρέπει και να το αποδεικνύεις. Δεν μπορείς να λες ότι έχεις το καλύτερο προϊόν, χωρίς να το αποδείξεις», δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ», μιλώντας στο 4ο πάνελ με τίτλο: Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας, κατά το Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Γνωρίζοντας καλύτερα το προϊόν
«Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι παίρνει. Πρέπει να του πεις την αλήθεια – και για να την πεις, πρέπει να την έχεις παράξει» δήλωσε ο κ. Γούσιος, και συμπλήρωσε: «Μέσα από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση και με τη χρήση QR code στη συσκευασία, ο καταναλωτής θα γνωρίζει από ποιο αγρόκτημα προέρχεται το προϊόν και ποια σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν. Η αγορά σήμερα δεν συγχωρεί. Δεν μπορείς να λειτουργείς με στοιχεία άλλης εποχής – η αγορά σε βγάζει έξω».
Και συμπλήρωσε, «ο συνεταιρισμός μας συνεργάζεται με πρωτοβουλίες όπως τη “Θεσσαλική Γη”, με στόχο να αξιοποιήσουμε τεχνολογία και ψηφιακή γεωργία για καλύτερη ποιότητα και ευκολότερη καλλιέργεια».
Οι κανόνες της αγοράς το 2025
«Βλέπουμε ότι το 2025 είναι πολύ σημαντικό να είμαστε οργανωμένοι για να παίξουμε με τους κανόνες της αγοράς… Η αγορά είναι αμείλικτη. Πρέπει να βοηθηθούμε οι συνεταιρισμοί γιατί επιτελούμε κοινωνικό έργο. Το έργο τού να κρατήσουμε τους ανθρώπους στην ύπαιθρο, στα χωριά μας».
Η πραγματική σημασία του συνεταιρισμού
«Ένας συνεταιρισμός δεν πρέπει μόνο να παράγει ποιοτικό προϊόν – πρέπει να είναι φιλικός προς το περιβάλλον και να διευκολύνει τον παραγωγό μέσω της τεχνολογίας. Και κάτι ακόμα. Πέρα από το πρακτικό έργο, επιτελούμε και κοινωνικό έργο. Κρατάμε τον κόσμο στα χωριά. Η υπεραξία των προϊόντων επιστρέφει στην τοπική κοινωνία».
Είναι εσωτερική η μεγαλύτερη απειλή των συνεταιρισμών;
«Αν ο μεγαλύτερος εχθρός είναι μέσα, τον δουλεύει κανείς από μέσα. Σίγουρα υπάρχουν και εξωτερικές απειλές. Όμως, εκείνοι που οδηγούν τον συνεταιρισμό πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που τον υπονομεύουν και να μείνουν πιστοί στην ιδέα και το όραμα του συνεταιριστικού κινήματος. Οι αμφιβολίες και οι δυσκολίες υπάρχουν – αλλά εκεί φαίνεται η ηγεσία: στο πώς τις ξεπερνά και θωρακίζει τον συνεταιρισμό για να προχωρήσει».
Ποιος είναι ο Νίκος Γούσιος
Ο Νίκος Γούσιος γεννήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 1989 και μεγάλωσε στο Ευύδριο Φαρσάλων. Αποφοίτησε από το Λύκειο της περιοχής και στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Παρότι η πρώτη του ακαδημαϊκή κατεύθυνση ήταν καλλιτεχνική, αποφάσισε να επιστρέψει στη γη και στην οικογενειακή γεωργική δραστηριότητα, ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του –γεωγράφου-χωροτάκτη και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας– ο οποίος τον ενθάρρυνε να εξελίξει την τοπική γεωργική παραγωγή.
Από το 2014 είναι επαγγελματίας αγρότης, με καλλιέργειες που περιλαμβάνουν σιτηρά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και άλλα προϊόντα της θεσσαλικής γης. Το 2017 συμμετείχε στη σύσταση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ», στον οποίο μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου. Η δράση του επικεντρώνεται στη βιώσιμη γεωργία, τη συνεργατική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ταυτότητας, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νεότερη γενιά παραγωγών.