«Υπάρχει ανάγκη για όραμα και κατανόηση του εγχειρήματος από τον δανειολήπτη», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική, Πειραιώς, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Με αφορμή τη φράση του συντονιστή του πάνελ κ. Ευγενίδη, «Money Makes the World Go Round» , ο κ. Αλεξάνδρου ξεκαθάρισε πως «πορτοφόλια υπάρχουν πολλά – με λεφτά, χωρίς λεφτά. Κάποιοι τα βρίσκουν εύκολα, άλλοι δύσκολα. Το θέμα είναι πώς μπορεί να δοθεί λύση». Από την πλευρά του μάλιστα ανέφερε ότι το βασικό εργαλείο για να προχωρήσει μία επένδυση είναι η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Ενός σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος, που παρουσιάζει ρεαλιστικά τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του εγχειρήματος.
Η τράπεζα, όπως εξήγησε, δεν αξιολογεί μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά αναζητά ουσία: συνομιλητές με κατανόηση και ξεκάθαρη εικόνα των επιδιώξεών τους. «Θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν γιατί ήρθαν στην τράπεζα, τι θέλουν να κάνουν και πώς θέλουν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφέροντας ότι η προσωπική συμμετοχή του επενδυτή είναι κρίσιμη αφού «Συνήθως η σχέση είναι 4 προς 1: το 20% ιδία κεφάλαια, το 80% τραπεζικά».
Ο κ. Αλεξάνδρου αναγνώρισε τα παράπονα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών για τις δυσκολίες στη δανειοδότηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι «οι τράπεζες δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα – υπάρχουν κανονισμοί, εποπτεία και η μνήμη μιας Ελλάδας με 111 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια». Πλέον, το ζητούμενο είναι όχι απλώς η παροχή δανείων, αλλά η σωστή χρηματοδότηση των σωστών επενδύσεων – με διάρκεια, προοπτική και ανθεκτικότητα.
Ειδικά για τον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές επενδύσεις, δόθηκε έμφαση στη διαχρονική φύση των εγχειρημάτων. «Δεν είναι κεφάλαια εκκίνησης ενός έτους. Μιλάμε για επενδύσεις πενταετίας, δεκαετίας, δεκαπενταετίας», υπογράμμισε και συνέχισε «Σε τέτοιο βάθος χρόνου, η σταθερή συνεργασία και η ευελιξία γίνονται κομβικές αφού θέλουμε συνομιλητές ειλικρινείς, να μας πουν τι έχουν και τι δεν έχουν, τι μπορούν και τι δεν μπορούν – για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί».
Η συζήτηση έκλεισε με μια αναφορά στις απρόβλεπτες συνθήκες που μπορούν να πλήξουν τέτοιες επενδύσεις: μια απλή νεροποντή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για έναν μικρό παραγωγό.
Όταν θα έρθει η κακή στιγμή – είτε λέγεται Ιανός, είτε μια έντονη βροχόπτωση – πρέπει να υπάρχει σχέδιο και προσαρμοστικότητα και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Αλεξάνδρου κατέληξε ότι «Η τράπεζα δεν αναζητά τον ιδανικό πελάτη, αλλά τον συνεργάτη που μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, πρέπει να φτάσουμε στο μέλλον».
Το αυξημένο ενδιαφέρον για θερμοκηπιακές καλλιέργειες και το μέτρο των 300 εκατ. ευρώ τον Μάιο
Υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδυτών όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου οι μικροί και οι μεγάλοι. Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους επενδυτές αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι επενδύσεις εκεί είναι δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε εταιρείες κυρίως από τον χώρο των τροφίμων. Μάλιστα, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μετρηθούν αυτές οι επενδύσεις.
Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 περιπτώσεις υπό συζήτηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγάλο βήμα, ωστόσο, αναμένεται να γίνει με την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά επενδύσεις συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ και το ποσό ανέρχεται στα 145 εκατομμύρια κρατικής επιδότησης.
«Αυτό το πρόγραμμα είναι έτοιμο και αναμένεται να βγει η προκήρυξή του τον Μάιο του 2025», διευκρίνισε. Στόχος είναι η ανανέωση των υπαρχόντων θερμοκηπίων αλλά και η δημιουργία νέων, τεχνολογικά προηγμένων εγκαταστάσεων. «Υπάρχουν 8.500 εκμεταλλεύσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που χρειάζονται αναβάθμιση σε τεχνολογικό και μηχανολογικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι 8.500 θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν μόλις 50.000 στρέμματα αλλά παράγουν 550.000 τόνους τροφίμων. Μάλιστα, η αναλογία αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, μειώνεται εντυπωσιακά η κατανάλωση νερού: «300 λίτρα ανά κιλό σε ανοιχτό αγρό, έναντι 5 λίτρων σε θερμοκήπιο. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει, γιατί η κερδοφορία μιας θερμοκηπιακής εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη. Περισσότερα έσοδα, μικρότερα έξοδα, μεγαλύτερη κερδοφορία».
Ποιος είναι ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου
Ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου είναι στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς από το 2000 και από το 2018 είναι Γενικός Διευθυντής στην Αγροτική Τραπεζική, με εποπτεία σε τομείς όπως η Λιανική Αγροτική Τραπεζική, η Συμβολαιακή Γεωργία & Κτηνοτροφία, τα Κέντρα Αγροτικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών πανελλαδικά, καθώς και το νέο Κέντρο Αριστείας & Αγροδιατροφής. H επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με επόμενους σταθμούς την ABN AMRO BANK και την PricewaterhouseCoopers.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Επιστήμη από το University of Southampton στη Μεγάλη Βρετανία. Με πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και εξειδίκευση στην αγροδιατροφική χρηματοδότηση, έχει συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μέσω στοχευμένων εργαλείων και καινοτόμων πρωτοβουλιών.