«Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να οργανώσει ένα σχέδιο αποκατάστασης που να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκίνησε με αναφορά στις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία “Daniel” στη Θεσσαλία. Όπως επεσήμανε, η περιφέρεια της Θεσσαλίας είχε τεράστιες ζημιές τόσο σε υποδομές όσο και στην αγροτική παραγωγή. «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να οργανώσει ένα σχέδιο αποκατάστασης που να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα», κατέληξε ο Υπουργός.
Μέσα σε 18-24 μήνες θα επανέλθουν οι εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία στην πρότερή τους κατάσταση
Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,35 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για έργα που δεν στοχεύουν μόνο στην αποκατάσταση, αλλά και στη θωράκιση απέναντι σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μέτρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως η καταβολή 312 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις και η ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της κτηνοτροφίας. «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει θεσμικές διαδικασίες», ξεκαθάρισε.
Σε νέα παρέμβασή του Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι αν θα συνεχίσει η χώρα να ενθαρρύνει τη μαζική παραγωγή προϊόντων, όπως το βαμβάκι και το σιτάρι στον Θεσσαλικό Κάμπο, ή αν θα πρέπει να προσανατολιστεί σε νέα παραγωγικά πρότυπα.
«Αυτό είναι το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας σε έναν ανοιχτό διάλογο για το πού βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας και πού επιθυμούμε να τον οδηγήσουμε.
Αναφερόμενος στις μεγάλες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, επεσήμανε πως σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Η υπεράντληση των υδροφόρων οριζόντων, η ξηρασία, οι καταστροφές σε ταμιευτήρες και η αδυναμία διαχείρισης των αρδευτικών πόρων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
«Για πρώτη φορά επιχειρείται κάτι σοβαρό και οργανωμένο. Δεν αρκεί η κριτική για όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα πενήντα χρόνια. Τώρα, για πρώτη φορά, μεγάλος όγκος πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατευθύνεται σε αρδευτικά έργα», δήλωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, για πρώτη φορά κατά 100%. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν δηλαδή επιστροφή 100% για όσο πετρέλαιο καταναλώνουν, 4 φορές τον χρόνο ανά τρίμηνο. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με υπουργικές αποφάσεις.
Η καινοτομία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έγκειται μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά και στο γεγονός ότι «τα έργα αυτά εντάσσονται επιτέλους σε έναν εθνικό σχεδιασμό» και δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπου ταμιευτήρες έμεναν ανεκμετάλλευτοι λόγω απουσίας δικτύων.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ο Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στρατηγικά στα ποιοτικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής: ελαιόλαδο, φέτα, ελιές, σταφίδα, ιχθυοκαλλιέργειες και λαχανικά. Εξέφρασε μάλιστα, την πρόθεση να προχωρήσει σε «rebranding» βασικών ελληνικών προϊόντων, μέσα από συνέργειες του Υπουργείου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων.
Παραθέτοντας στοιχεία, σημείωσε ότι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν από 2,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,2 δισ. ευρώ το 2023.
Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα θερμοκηπιακής καλλιέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον παραγωγό, την τοπική κοινωνία και συνολικά για την εθνική οικονομία.
Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα: την ανάγκη προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Η νέα ΚΑΠ δίνει έμφαση σε αυτή την πρόκληση, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση.
Η ερήμωση της περιφέρειας απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική
Την ανάγκη για έναν συνολικό, ευρωπαϊκά συντονισμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ερήμωσης της ελληνικής περιφέρειας, υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υψηλά κόστη στην αγροτική παραγωγή, την ενεργειακή επιβάρυνση, αλλά και τα εμπόδια στην πρόσβαση σε τραπεζική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Όπως ανέφερε, το φαινόμενο της εγκατάλειψης της υπαίθρου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο οικονομικών παραμέτρων, αλλά σχετίζεται με βαθύτερες κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις: «Το θέμα της ερήμωσης της ελληνικής περιφέρειας είναι ένα πολυεπίπεδο, πολυπαραγοντικό ζήτημα. Δεν αρκούν τα κίνητρα. Είναι ένα κοινωνικό μοντέλο που παράγεται και προβάλλεται διαρκώς, αποθαρρύνοντας τους πολίτες από το να ζουν και να δημιουργούν στην περιφέρεια».
Τόνισε ότι το ζήτημα απαιτεί σοβαρή προσέγγιση, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού που να εντάσσεται στις ευρωπαϊκές στρατηγικές. «Η Ελλάδα είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρέπει οι εθνικές στρατηγικές να συμπεριληφθούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Δεν είναι εύκολη εξίσωση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε.
Αναγνωρίζοντας τη χρονική καθυστέρηση, σημείωσε ότι η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η πρώτη προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ είναι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα. Η δεύτερη είναι η υποστήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών».
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τσιάρας
Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας είναι Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας. Εκλέγεται διαρκώς Βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 έως σήμερα.
Τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2016 εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2019 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 2023 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2024 τοποθετήθηκε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει αναπτύξει σταθερή και ενεργή κοινοβουλευτική δράση με έμφαση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δικαιοσύνης και αγροτικής ανάπτυξης.
Είναι παντρεμένος με τη Μοριακή Βιολόγο Αγγελική Στεργιούλη και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.