Η Sriracha (διαβάζεται σριράτσα) έχει κατακτήσει τα ράφια των σουπερμάρκετ και τις καρδιές των foodies σε όλο τον κόσμο. Αυτή η σάλτσα τσίλι με το λαμπερό κόκκινο χρώμα, την πλούσια υφή και, το σημαντικότερο, την χαρακτηριστική ισορροπία ανάμεσα στο καυτερό, το γλυκό και το ξινό, είναι η απόδειξη ότι μια συνταγή μπορεί να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Πόσο καυτερή είναι όμως πραγματικά η Sriracha; Και πώς μπορούμε να την απολαύσουμε σωστά στα καθημερινά μας γεύματα;

Λίγη ιστορία: Από την Ταϊλάνδη στην κορυφή του κόσμου

Η ιστορία της ξεκινά ταπεινά σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ταϊλάνδης που φέρει και το όνομά της: Si Racha. Εκεί, γύρω στη δεκαετία του 1930, μια γυναίκα με το όνομα Thanom Chakkapak δημιούργησε για πρώτη φορά μια πικάντικη σάλτσα με βάση το τσίλι, το ξίδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι, θέλοντας να συνοδεύσει τα θαλασσινά πιάτα της περιοχής.

Η αυθεντική Sriracha είχε πιο ήπια γεύση και λιγότερη οξύτητα από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μια σπιτική συνταγή που γρήγορα κέρδισε τοπική φήμη, μέχρι που άρχισε να διατίθεται εμπορικά σε μικρά γυάλινα μπουκάλια υπό το όνομα Sriraja Panich.

Η εκτόξευσή της, στη διεθνή σκηνή ήρθε αργότερα, όταν ο David Tran, ένας Βιετναμέζος μετανάστης κι ερασιτέχνης παραγωγός σάλτσας, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980. Μη βρίσκοντας στις ΗΠΑ μια σάλτσα τσίλι που να του θυμίζει τις γεύσεις της Ασίας, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του. Έτσι, ίδρυσε την εταιρεία Huy Fong Foods και λάνσαρε τη δική του εκδοχή της Sriracha που ήταν λίγο πιο καυτερή, λίγο πιο παχύρευστη, με την εμβληματική πλέον συσκευασία και το κόκκινο μπουκάλι με τον πράσινο λαιμό και τον λευκό κόκορα.

Αν και η Huy Fong Sriracha δεν είναι η μοναδική εκδοχή στον κόσμο, ήταν αυτή που έκανε τη σάλτσα παγκόσμιο φαινόμενο. Σήμερα, η Sriracha παράγεται τόσο στην Αμερική όσο και στην Ασία, ενώ πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους παραλλαγές, αλλά το «μυστικό» της παραμένει πάντα το ίδιο Mια τέλεια ισορροπία καψίματος, γλυκύτητας και οξύτητας που απογειώνει κάθε πιάτο.

Πόσο καυτερή είναι τελικά η Sriracha;

Αν έχετε δει ανθρώπους να βάζουν υπερβολική ποσότητα Sriracha πάνω από το φαγητό τους και έχετε αναρωτηθεί αν πρόκειται για υπερήρωες της καψαϊκίνης, η απάντηση είναι: όχι ακριβώς. Η Sriracha θεωρείται καυτερή, αλλά όχι σε επίπεδα που «λιώνεις» γι’ αυτό και είναι τόσο αγαπητή στο ευρύ κοινό.

Στη διάσημη κλίμακα Scoville, που μετρά την ένταση της καψαϊκίνης, η Sriracha βαθμολογείται περίπου στους 1.000-2.500 Scoville Heat Units (SHU). Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης: ένα jalapeño κυμαίνεται από 2.500 έως 8.000 SHU. Άρα ναι, η Sriracha καίει μεν, αλλά ας πούμε ότι καίει πιο ευγενικά.

Το «κάψιμο» της έρχεται μαλακά, απλώνεται στη γλώσσα χωρίς να την καταστρέφει και δίνει εκείνη την ευχάριστη αίσθηση της θερμότητας που κάνει τις γεύσεις να απογειώνονται. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο των καυτερών γεύσεων χωρίς να αγγίζουν τα όρια του εγκαύματος.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα

1. Στα αυγά
Ένα κλασικό scramble ή ένα τηγανητό αυγό απογειώνεται με λίγες σταγόνες καυτερής σάλτσας. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο, ζεστό και εντελώς εθιστικό.

2. Σε σάλτσες και ντρέσινγκ
Αναμείξτε Sriracha με μαγιονέζα, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος και έχετε έτοιμο ένα ντιπ για πατάτες, νάτσος ή λαχανικά. Λίγη Sriracha μέσα σε vinaigrette σαλάτας; Το κρυφό σας συστατικό για να αγαπήσουν όλοι το πράσινο πιάτο τους.

3. Σε σούπες και ζωμούς
Ένα κουταλάκι Sriracha σε κοτόσουπα, ramen ή ακόμα και φακές μπορεί να δώσει βάθος και μια ανεπαίσθητη καυτερή γλύκα που μεταμορφώνει τη γεύση.

4. Σε ζυμαρικά και ασιατικά stir-fry
Η Sriracha ταιριάζει τέλεια με noodles, ρύζι και ασιατικά πιάτα τύπου stir-fry. Μια κουταλιά στην κατσαρόλα και το φαγητό αποκτά άλλη διάσταση.

5. Στα θαλασσινά
Καβουροσαλάτες, γαρίδες στη σχάρα, ακόμα και sushi rolls αγαπούν τη Sriracha. Δίνει ακριβώς το «κάτι παραπάνω» χωρίς να κλέβει τη γεύση από τα φρέσκα υλικά.

6. Στα σάντουιτς
Σκεφτείτε τη Sriracha σαν το καλύτερο ταίρι της μουστάρδας και της μαγιονέζας. Μια μικρή δόση μέσα σε σάντουιτς με κοτόπουλο, χοιρινό ή ακόμη και λαχανικά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

7. Σε πιάτα brunch
Bloody Mary με μια δόση Sriracha; Πρωινό τοστ με αβοκάντο και λίγο από το μαγικό κόκκινο ελιξίριο; Ναι, παρακαλώ.