Η Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης και διευθύντρια σύνταξης στο Cantina, κάθεται στο πασχαλινό τραπέζι με τη Γωγώ Γιαννακοπούλου και τον γιο της, Νίκο Μαρόλη — εκπροσώπους του οικογενειακού κρεοπωλείου «ο Γιάννης» στα Εξάρχεια. Μαζί αποκαθηλώνουν αστικούς κρεατοφαγικούς πασχαλινούς μύθους και δίνουν πολύτιμα tips.

Τι ακούγεται γύρω από αυτό το οικογενειακό τραπέζι με άρωμα σούβλας;

– Πώς ξεκίνησε το φημισμένο κρεοπωλείο το 2003, στη σκιά του λόφου Στρέφη, με τη συμμετοχή στην πορεία και των τριών γιών της οικογένειας.

– Γιατί στη σούβλα νικά το αρνί και στη γάστρα το κατσίκι και ποιο κομμάτι του ζώου έχει το περισσότερο «ψαχνό».

– Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για ένα ολόκληρο ζώο και γιατί αξίζει να το αγοράσεις – ακόμη κι αν δεν έχεις σούβλα.

– Πώς αξιοποιούνται τα κομμάτια χωρίς σούβλισμα και ποια είναι τα παραγνωρισμένα «διαμαντάκια» του κρέατος.

– Ποια θερμοκρασία εγγυάται σωστό ψήσιμο και ποια μπαχαρικά δίνουν χαρακτήρα σε κάθε είδος.– Πόσο θρεπτικά είναι τα κεφαλάκια.

– Γιατί, σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωική πρωτεΐνη βοηθά στην ανάρρωση μετά τις επεμβάσεις.

– Ποια είναι τα καλά αλλαντικά που βρίσκεις στα κρεοπωλεία.

– Τι ζώα ελεύθερης βοσκής υπάρχουν στην Ελλάδα και γιατί επιστρέφουμε σε παραδοσιακά είδη όπως το πρόβατο, η γίδα, το ζυγούρι και το βετούλι.

– Τι θέση έχουν τα φυτικά υποκατάστατα και η vegan διατροφή στο τραπέζι.

– Πώς δείχνουμε σεβασμό στο ζώο που σφαγιάστηκε, αξιοποιώντας κάθε του μέρος.

– Γιατί αγαπάμε τη νέα γενιά που ψάχνει, μαγειρεύει και αποφεύγει την υπερκατανάλωση.

– Για τη μείωση της ελληνικής παραγωγής, τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές και το πώς το «φτηνό» γίνεται τελικά ακριβό.

Ακούστε το podcast εδώ: