hounkiar-begenti-anoigma
clock icon
2:0'

Χουνκιάρ Μπεγεντί

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για το τας κεμπάπ (κρέας)

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα, σπαλομίτα, κιλότο κ.λπ.) ή αρνίσιο (μπούτι)
  • 5 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 κλωνάρια μαϊντανό, δεμένα με σπάγγο
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 400 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 100 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 200 ml ζεστό νερό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. τριμμένο κασέρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Στην τουρκική γλώσσα (hünkâr begendi) χουνκιάρ μπεγεντί σημαίνει «όπως αρέσει στον σουλτάνο», δηλώνοντας την προέλευσή του, και είναι το φαγητό που γίνεται με κρέας από μοσχάρι ή αρνί και πουρέ από μελιτζάνες

Τας κεμπάπ: Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές των 2-3 εκ. Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά ρίχνουμε σε δόσεις το κρέας (συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτή την ποσότητα) σε υψηλή θερμοκρασία. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια, απλά γυρνάμε ένα-ένα τα κομματάκια ανά 3΄. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Μόλις τελειώσουμε με το κρέας ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3΄-4΄ ώστε να καραμελώσει. Προσθέτουμε ξανά όλο το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, τον μαϊντανό και το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι η σάλτσα να πήξει αρκετά και να διαχωρίζεται από το λάδι της. Αφαιρούμε τον μαϊντανό, την κανέλα και τη δάφνη

Πουρές μελιτζάνας: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις καίμε/ψήνουμε κατευθείαν σε μάτι κουζίνας ή –καλύτερα– υγραερίου ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν καλά. Κάθε μελιτζάνα χρειάζεται συνολικά γύρω στα 8΄-10΄. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά αφαιρούμε τη φλούδα. Αφαιρούμε την κορυφή και τα πολλά σπόρια. Τις ψιλοκόβουμε σε κομματάκια.

Μπεσαμέλ με πουρέ μελιτζάνας: Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε μια παχύρρευστη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο
και αλατοπίπερο.

Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη (μετά από 10΄-12΄), προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά. Στο τελείωμα ρίχνουμε και το τριμμένο κασέρι και σβήνουμε τη φωτιά. Σε πιάτα ή πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο το τας κεμπάπ. Ρίχνουμε και επιπλέον σάλτσα πάνω στον πουρέ και σερβίρουμε.

Styling—Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Τας κεμπάπ: Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές των 2-3 εκ. Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά ρίχνουμε σε δόσεις το κρέας (συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτή την ποσότητα) σε υψηλή θερμοκρασία. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια, απλά γυρνάμε ένα-ένα τα κομματάκια ανά 3΄. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Βήμα 2

Μόλις τελειώσουμε με το κρέας ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3΄-4΄ ώστε να καραμελώσει. Προσθέτουμε ξανά όλο το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, τον μαϊντανό και το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι η σάλτσα να πήξει αρκετά και να διαχωρίζεται από το λάδι της. Αφαιρούμε τον μαϊντανό, την κανέλα και τη δάφνη

Βήμα 3

Πουρές μελιτζάνας: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις καίμε/ψήνουμε κατευθείαν σε μάτι κουζίνας ή –καλύτερα– υγραερίου ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν καλά. Κάθε μελιτζάνα χρειάζεται συνολικά γύρω στα 8΄-10΄. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά αφαιρούμε τη φλούδα. Αφαιρούμε την κορυφή και τα πολλά σπόρια. Τις ψιλοκόβουμε σε κομματάκια.

Βήμα 4

Μπεσαμέλ με πουρέ μελιτζάνας: Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε μια παχύρρευστη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο
και αλατοπίπερο.

Βήμα 5

Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη (μετά από 10΄-12΄), προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά. Στο τελείωμα ρίχνουμε και το τριμμένο κασέρι και σβήνουμε τη φωτιά. Σε πιάτα ή πιατέλα βάζουμε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο το τας κεμπάπ. Ρίχνουμε και επιπλέον σάλτσα πάνω στον πουρέ και σερβίρουμε.

Styling—Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY