Το «στομάχι» της πόλης, οι αγορές της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μόλις δύο βήματα από την πλατεία Αριστοτέλους. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα καθημερινό πανηγύρι γεμάτο φωνές, πειράγματα και ζωντάνια.
Καπάνι ή Αγορά Βλάβη
Πόλος έλξης τουριστών, όπως όλες οι αγορές τροφίμων ανά την υφήλιο, φιλοξενεί γκρουπ ταξιδιωτών, φωτογραφήσεις μόδας και κατοίκους της πόλης που ψωνίζουν για το μαγείρεμα της εβδομάδας. Μιλάμε για το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη, που είναι η παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, σε αδιάλειπτη λειτουργία για περισσότερους από δύο αιώνες. Ένα δίκτυο από πεζόδρομους που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, φιλοξενεί ψαράδικα, κρεοπωλεία, μανάβικα, παντοπωλεία και ξηροκαρπάδικα, μαγαζιά με κατσαρολικά, καφενεία και μαγαζάκια με μεζέδες. Εκεί (Βλάλη 11) και το απόλυτα παραδοσιακό καφενείο Στου Μήτσου, με παλιό ξυλόφουρνο και μεζέδες του ονείρου.
Αγορά Μοδιάνο
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη πορεία της Θεσσαλονίκης είναι η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο, που διατρέχει δύο αιώνες λειτουργίας. Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 1917, ο μηχανικός Ελί Μοδιάνο και ο αρχιτέκτονας Τζ. Oλιφαντ σχεδίασαν την Αγορά, εκεί όπου με βάση το Σχέδιο Εμπράρ προβλεπόταν η δημιουργία παζαριών. Μάλιστα, ο γαλλικός τίτλος της Αγοράς στα σχέδια είναι «Bazar Central Salonique». Ανακαινισμένη σήμερα, αξίζει οπωσδήποτε μια βόλτα και στάση στο παντοπωλείο Olicatessen, στο πρατήριο Μεσότοπος Λέσβου για λαδοτύρι και φέτα Μυτιλήνης και στο γειτονικό θεσσαλονικιώτικο Τυροκομείο Αρβανίτη για φέτα και άλλα τυριά, στο παντοπωλείο της Wise Greece και επίσης στον φούρνο της Ergon 72 για φρεσκοψημένα ψωμιά, πίτες και κρουασάν αργής ωρίμασης, στο Wild Souls για χαλβάδες και ξηρούς καρπούς, στο γερμανικό αλλαντοπωλείο Ochsenkopf, στο Nuts Factory για λουκούμια και στο Πιροσκί για –τι άλλο– πιροσκί και ποντιακά προϊόντα.
Αγορά Άθωνος
Από τους χαρακτηριστικούς μικρόκοσμους της Θεσσαλονίκης είναι η μικρή αλλά ζωντανή Αγορά Άθωνος. Παλαιότερα εκεί λειτουργούσαν πολλά εργαστήρια και μικρά καφενεία, μέχρι πριν από καμιά δεκαετία ήταν γεμάτη από τσιπουράδικα, ενώ σήμερα φιλοξενεί κυρίως εργαστήρια αγιογραφίας και ζωγραφικής, καταστήματα μαναβικής, τροφίμων και μπαχαρικών, ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν και κάποια ξυλουργεία. Εκεί το ξηροκαρπάδικο Χαρίλαος (Βατικιώτου 24) έχει την εμπιστοσύνη ολόκληρης της πόλης για τους καρπούς αλλά και για το ταχίνι και τα βούτυρα καρπών. Στην Μπαλάνου 13 βρίσκεται ο Ραγιά, το πρατήριο του ποντιακού τυροκομείου της οικογένειας Γεωργιάδη και μαζί τα άπαντα της ποντιακής κουζίνας. Κοντά και η Δορκάδα (Κασσάνδρου 66), το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1961 και φημίζεται για το γιαούρτι από πρόβειο γάλα με πληθωρική πέτσα, τις κρέμες και τα ρυζόγαλα. Ο Πσαράς, στην καρδιά της Άθωνος (Μητροπολίτου Γενναδίου 7) και με όνομα γραμμένο εσκεμμένα λάθος, προμηθεύει με ψάρια και θαλασσινά που μοσκοβολάνε αλμύρα. Με επιπλέον 3€, το ψάρι καθαρίζεται και ψήνεται, έτοιμο για το σπίτι, ενώ πρόσφατα άνοιξε και το «επίσημο» ψαροεστιατόριο με το ίδιο όνομα.
Φωτογραφίες: Αργύρης Βαλασιάδης, Φώτης Βλαχάκης, Όλγα Δεικου