clock icon
50'

Κόκκινη καρμπονάρα με χειροποίητες ταλιατέλες

Υλικά

    Για τις ταλιατέλες

  • 300γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας νερό (ίσως χρειαστεί επιπλέον)
  • Για τη σάλτσα

  • 4 κρόκους αβγών
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150γρ. παρμεζάνα τριμμένη + λίγη επιπλέον σε φλοίδες για το σερβίρισμα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 15 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 10 ντοματίνια
  • ροκίνι
  • αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάστε τις ταλιατέλες με τα χεράκια σας και δε θα χάσετε αφού είναι απίστευτα νόστιμες και φτιάχνονται πιο εύκολα απ’ όσο νομίζετε. Συνδυάστε τις και με μια κόκκινη σάλτσα καρμπονάρας για ακόμη περισσότερη γεύση.

Για τις ταλιατέλες: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει μια λεία και συμπαγής ζύμη.
Καλύπτετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Στη συνέχεια την κόβετε στα 4, την αλευρώνετε και την ανοίγετε με τη μηχανή ζυμαρικών στο επιθυμητό πάχος σιγά-σιγά, περνώντας το από 2 φορές σχεδόν από όλες τις βαθμίδες.
Με το ειδικό εξάρτημα κόβετε τη ζύμη σε ταλιατέλες και τις πασπαλίζετε με αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τους κρόκους μαζί με το ελαιόλαδο, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο, το μπούκοβο, τα φύλλα βασιλικού και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο μπολ με την κρέμα, προσθέτετε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για 4 λεπτά, ώστε να αναμιχθούν η κρέμα με τα ζυμαρικά και συγχρόνως να παστεριωθούν οι κρόκοι.
Ρίχνετε τέλος στα ζυμαρικά τα ντοματίνια, ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίροντας με ροκίνι και φλοίδες παρμεζάνας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις ταλιατέλες: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει μια λεία και συμπαγής ζύμη.

Βήμα 2

Καλύπτετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Στη συνέχεια την κόβετε στα 4, την αλευρώνετε και την ανοίγετε με τη μηχανή ζυμαρικών στο επιθυμητό πάχος σιγά-σιγά, περνώντας το από 2 φορές σχεδόν από όλες τις βαθμίδες.

Βήμα 3

Με το ειδικό εξάρτημα κόβετε τη ζύμη σε ταλιατέλες και τις πασπαλίζετε με αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τους κρόκους μαζί με το ελαιόλαδο, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο, το μπούκοβο, τα φύλλα βασιλικού και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

Βήμα 5

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο μπολ με την κρέμα, προσθέτετε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις για 4 λεπτά, ώστε να αναμιχθούν η κρέμα με τα ζυμαρικά και συγχρόνως να παστεριωθούν οι κρόκοι.

Βήμα 6

Ρίχνετε τέλος στα ζυμαρικά τα ντοματίνια, ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίροντας με ροκίνι και φλοίδες παρμεζάνας.