Γυρίζουμε στο σπίτι μετά από μία άκρως κουραστική μέρα, και βρίσκοντας καταφύγιο από το τσουχτερό κρύο στη θαλπωρή του σπιτιού, τι καλύτερο από ένα ζεστό, ατμιστό ντουζ; Όμως, όσο καλό κι αν μας κάνει ειδικά κάτι τέτοιες στιγμές, πόσο κακό μπορεί να κάνει στην τσέπη μας;

Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (μπάνιο, πλύσιμο, κ.λπ.) αντιστοιχεί σε ένα αρκετά «σοβαρό» ποσοστό (περίπου 7% – 10%) επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των σπιτιών μας. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται κυρίως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόιλερ συνδεδεμένο με λέβητα), ηλεκτρισμός (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας) και ηλιακή ενέργεια (ηλιακοί θερμοσίφωνες ή κεντρικά ηλιακά συστήματα), οπότε καταλαβαίνουμε πως το κόστος δεν είναι αμελητέο.

Η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού:

Μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του μπόιλερ στους 50 – 55οC, ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45 – 50οC. Φυσικά, αν ανάβουμε τον τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μόνο όταν χρειαζόμαστε όντως ζεστό νερό και δεν τον αφήνουμε αναμμένο να καίει άσκοπα, αυτό θα φανεί και στον λογαριασμό. Συνήθως μισή ώρα αρκεί για να ζεσταθεί επαρκώς το νερό.

Για το πλύσιμο των πιάτων αν έχετε πλυντήριο πιάτων είναι προτιμότερη επιλογή. Καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό σε αντίθεση με το πλύσιμο στο χέρι, το οποίο απαιτεί και χρήση ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό.

Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού. Μία τυπική οικιακή εγκατάσταση για μία τετραμελή οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Το κόστος αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που προκύπτουν και από τον ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ζωής τους.

Kάποια από τα πλεονεκτήματα των θερμικών ηλιακών συστημάτων :

Παρέχουν άμεσα ζεστό νερό στη βρύση (ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης). Σε συνδυασμό με πλυντήρια πιάτων και ρούχων, τεχνολογίας Hot Fill (σύνδεσης με την παροχή ζεστού νερού), η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων είναι σημαντική.

Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος (με χρήση «πράσινης» ηλιακής ενέργειας).