Φτιάχνουμε την πιο νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα και δαμάσκηνα με προϊόντα από το e-Fresh.gr
Υλικά
- 1 γαλοπούλα (3-3,5 κιλά)
- 2 κιλά πατάτες (baby ή κυδωνάτες)
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- Δεντρολίβανο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός
- 350 γρ. συκώτι γαλοπούλας (ψιλοκομμένο)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
- 15 κάστανα (βρασμένα, κομμένα στα δύο)
- 1 μήλο (καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια)
- 1/2 φλ. καρύδια (χοντροκομμένα)
- 1/2 φλ. κουκουνάρι (καβουρντισμένο)
- 2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί (μαδημένο)
- 1 φλ. κονιάκ
- Αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 φλ. μαυροδάφνη
- 1 λίτρο ζωμός κότας
- Δεντρολίβανο
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα
Tips
- Αν μείνει γαλοπούλα την επόμενη μέρα, απολαύστε την με μουστάρδα και μέλι και θα έχετε ένα διαφορετικό πιάτο αμέσως!
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την γέμιση: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο συκώτι και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με κονιάκ και προσθέτουμε τα καρύδια, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, το μήλο, το ψωμί και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Βήμα 2
Για την γαλοπούλα: Αφαιρούμε τα εντόσθια από την κοιλιά, τραβάμε το δέρμα του λαιμού, το γυρνάμε προς τα πάνω και με μία οδοντογλυφίδα το στερεώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και με ένα κουτάλι γεμίζουμε με τη γέμιση. Γυρνάμε τις φτερούγες προς τα κάτω, ράβουμε την κοιλιά πολύ καλά με έναν σπάγκο και δένουμε τα πόδια. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ρηχό ταψί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2,5 ώρες.
Βήμα 3
Ελέγχουμε κατά διαστήματα, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται κάθε φορά, για να μη στεγνώσει το ταψί και περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα του ταψιού. Εν τω μεταξύ βάζουμε τις πατάτες σ' ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και 20 λεπτά πριν βγάλουμε τη γαλοπούλα, τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε μία οδοντογλυφίδα στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο, αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τους χυμούς του.
Βήμα 4
Για την σάλτσα: Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο χυμό μπορούμε με ένα κουτάλι. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα που καίει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει η σάλτσα μας. Σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος λίγο δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τις πατάτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα που φτιάξαμε.
Βρείτε όλα τα υλικά της συνταγής στο www.e-fresh.gr, πραγματοποιήστε εύκολα και γρήγορα την παραγγελία σας και παραλάβετε αυθημερόν στο δίωρο της επιλογής σας!