Ο μύθος ότι τα ζυμαρικά επινοήθηκαν στην Κίνα και έφτασαν στην Ιταλία χάρη στον Μάρκο Πόλο κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι «πρόγονοι» τους παρασκευάζονταν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Αρκετά από τα ζυμαρικά που γνωρίζουμε σήμερα όπως τα ραβιόλι και τα νιόκι ήταν ήδη γνωστά στην Ιταλία τον 13ο αιώνα και μάλιστα υπάρχουν αναφορές γι’ αυτά σε γραπτά αρχεία εκείνης της εποχής. Παρόλ’ αυτά μία από τις αρχαιότερες καταγραφές ζυμαρικών στην Ιταλία είναι τον 4ο αιώνα π.Χ. και αφορά τα τεσταρόλι.
Τα ζυμαρικά με σχήμα ρόμβου
Επινοήθηκαν από τους Ετρούσκους, έναν λαό που κατοικούσε στην κεντρική Ιταλία μεταξύ του 8ου και του 3ου αιώνα π.Χ., και στον εντοπισμό της προέλευσης του πιάτου βοήθησαν ανάγλυφα από την καθημερινή τους ζωή. Θεωρείται ότι ο πρώτος που τα παρασκεύασε ήταν ένας αγρότης, γι’ αυτό το λόγο και το πιάτο θεωρούταν αγροτικό για πολλούς αιώνες. Σήμερα, τα τεσταρόλι είναι ακόμα δημοφιλή στις επαρχίες της Τοσκάνης και της Λιγουρίας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή στα σύνορα των δύο, γνωστή ως Λουνιτζάνα.
Μία νόστιμη συνταγή με μόλις 3 υλικά
Αντί για μια παραδοσιακή ζύμη, τα τεσταρόλι φτιάχνονται με νερό, αλάτι και αλεύρι. Ο χυλός αυτός περιχύνεται σε ένα μεγάλο επίπεδο τηγάνι, το testo – από το οποίο πήραν και το όνομά τους – και μαγειρεύεται όπως μια κρέπα. Έπειτα, η ζύμη κόβεται σε σχήμα ρόμβου και τα ζυμαρικά βράζονται για λίγα λεπτά. Παρότι παλιότερα σερβίρονταν απλά με λίγο ελαιόλαδο και τυρί, πλέον τα βρίσκουμε με σάλτσα μανιταριών, ντομάτας, ραγού, τυρί πεκορίνο ή ακόμη και με πέστο.
Αν θέλετε, λοιπόν, να τα φτιάξετε στο σπίτι παρακάτω ακολουθεί μία εύκολη συνταγή
Υλικά
300 γρ. αλεύρι 00
450 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και ρίχνουμε το νερό ενώ ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αλείφουμε με λίγο λάδι το πάχος του φλατ τηγανιού μας (ιδανικό σκεύος είναι αυτό που φτιάχνουμε κρέπες) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3-4 λεπτά, μετά το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό. Κόβουμε το ζυμάρι σε σχήμα ρόμβου 5 εκ. περίπου. Σε νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά, αφήνουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε. Σερβίρουμε με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας και απολαμβάνουμε.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία
@casagiallo #cucinaitaliana A typical italian pasta belonging to Tuscany, Liguria and Emilia Romagna❤️ @Sebastian Fitarau #italiandish #giallozafferano #usa_tiktok #food ♬ Originalton – ℕ ℂ ❜