Τα έξοδα για φαγητό είναι μια σημαντική κατηγορία σε κάθε νοικοκυριό, και με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μείνει κανείς εντός προϋπολογισμού. Στη στήλη αυτή παρουσιάζουμε διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων και πώς διαχειρίζονται τα έξοδά τους. Αυτή τη φορά μιλήσαμε με τον Μ.Π., 36 ετών, φαρμακοποιό, ιδιοκτήτη φαρμακείου, που ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του και το τρίχρονο παιδί τους.

Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά σου;
Το μηνιαίο μας οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται περίπου στα €3000, από τον μισθό μου και της συζύγου μου, η οποία εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Τα πάγια έξοδά μας κυμαίνονται στα 1200 ευρώ, που περιλαμβάνουν το ενοίκιο (700 ευρώ), τους λογαριασμούς και τα έξοδα για τον παιδικό σταθμό του μικρού.

Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κ.λπ.) πόσα δίνεις τον μήνα;
Ξοδεύουμε περίπου 450-500 ευρώ τον μήνα για τρόφιμα. Το μεγαλύτερο ποσό πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, ενώ γύρω στα 50-70 ευρώ είναι για κρέας και ψάρι.

Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι ιδιαίτερα, αν και προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά. Προτιμούμε βιολογικά προϊόντα για το παιδί, κυρίως γάλα και φρούτα, που ανεβάζουν λίγο το κόστος.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Η σύζυγός μου μαγειρεύει σχεδόν καθημερινά. Σπάνια αγοράζουμε έτοιμο φαγητό, γιατί προτιμάμε να γνωρίζουμε τι τρώμε, ιδιαίτερα για το παιδί.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα, γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Πάντα αγοράζουμε και ξηρούς καρπούς, που τρώμε ως σνακ.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Έχει γίνει αισθητή η αύξηση των τιμών, ειδικά σε γαλακτοκομικά και κρέας. Πλέον πληρώνουμε σχεδόν 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι για τα ίδια προϊόντα.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Δεν έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε τα απαραίτητα, αλλά έχουμε περιορίσει προϊόντα όπως τα βιολογικά κρέατα, που ήταν πολύ ακριβά.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Βγαίνουμε μία φορά τον μήνα σε οικογενειακό εστιατόριο, συνήθως για μεσημεριανό. Είναι κάτι που κρατάμε σταθερά, σαν μικρή πολυτέλεια.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σπάνια, γύρω στις 2-3 φορές τον μήνα, κυρίως πίτσα ή σουβλάκι, όταν οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει χρόνος να μαγειρέψουμε.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Κάνουμε σύγκριση τιμών ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και επιλέγουμε προσφορές. Επίσης, ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή, που είναι πιο οικονομικά και πιο φρέσκα.