Sponsored Content
Από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι, και συγκεκριμένα στην κουζίνα μας, είναι το ψυγείο. Δεδομένου ότι λειτουργεί όλο το 24ωρο και σπανίως το βγάζουμε από την πρίζα, ακόμη κι αν είναι να λείψουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να προσέχουμε τη λειτουργία του και τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μικρές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα σε καθημερινή βάση.
Καταψύχουμε σωστά. Η κατάψυξη είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο κάθε σύγχρονου νοικοκυριού καθώς πολύς κόσμος μαγειρεύει τα Σαββατοκύριακα και βάζει σε τάπερ τα φαγητά του με σκοπό να τα καταναλώσει τις επόμενες ημέρες. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να θυμόμαστε να μην καταψύχουμε ποτέ ζεστό φαγητό. Πρακτικά, το αφήνουμε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στα δοχεία και στην κατάψυξη.
Δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης για πολλή ώρα. Φροντίζουμε πάντα το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. Όταν διαπιστώσουμε ότι έχει φθαρεί το αντικαθιστούμε.
Αφήνουμε ένα κενό, τουλάχιστον 5 εκ., ανάμεσα στον τοίχο και το πίσω μέρος του ψυγείου. Αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να κυκλοφορεί πιο ομαλά και να λειτουργεί καλύτερα η συσκευή μας.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ανάλογα με την εποχή. Όσον αφορά τη θερμοκρασία λειτουργίας ψυγείου, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα, για παράδειγμα, η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω, ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρήσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο ψυγείο μας συστήνουμε την αγορά δύο θερμομέτρων ψυγείου, ένα για τη συντήρηση και για την κατάψυξη.
Χρησιμοποιούμε σωστά τα συρτάρια του ψυγείου παρέχοντας ιδανικό περιβάλλον για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της θρεπτικής αξίας των φρούτων και των λαχανικών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και μειώνοντας έτσι παράλληλα και τη σπατάλη τροφίμων.