Ποιος είπε ότι το κουνουπίδι πρέπει να είναι μόνο λευκό; Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το ουράνιο τόξο στο πιάτο μας και να παίξουμε με τις φανταστικές του αποχρώσεις. Στους πάγκους της λαϊκής αγοράς βρίσκουμε άσπρα, πορτοκαλί και μωβ και πράσινα. Γνωρίζετε τα μικρά μυστικά που δίνουν λαμπερές αποχρώσεις και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά πιάτα γεμάτα φαντασία.

Το λευκό κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι πολύτιμη τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αν και ως χρώμα είναι μια χαρά, μπορούμε να το χρωματίσουμε προσθέτοντας στο νερό που βράζει σκόνη κουρκουμά, οπότε, ανάλογα με τον χρόνο αναμονής και την ποσότητα, θα αποκτήσει από ελαφρώς κίτρινη απόχρωση έως φωτεινό πορτοκαλί, περίπου στο χρώμα του κρόκου. Η σπιρουλίνα σε σκόνη θα δώσει ένα βαθύ πράσινο – προς το μπλε χρώμα, ίσως σας βγει και κάπως πετρόλ. Το παντζάρι θα δώσει ροζέ αποχρώσεις και αν μείνει λίγο παραπάνω μέσα στο ζεστό νερό θα πλησιάσει κάπως το κόκκινο χρώμα. Για να πετύχετε αυτές τις αποχρώσεις, θα πρέπει στο νερό που βράζει να προσθέσετε και ένα παντζάρι.

Το πορτοκαλί κουνουπίδι

Το χρώμα του οφείλεται στο β-καροτένιο και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, οπότε έχει ήδη το παιχνίδισμά του και μπορεί να προσθέσει ένα γλυκό, κρεμώδες στοιχείο στα πιάτα. Αν στάξετε λίγες σταγόνες λεμόνι θα γίνει πιο φωτεινό και θα πάρει έξτρα γεύση. Αν προσθέσετε λίγο χυμό από παντζάρι θα τονώσει το πορτοκαλί χρώμα. Αν το αφήσετε αρκετή ώρα όμως μέσα στον χυμό, υπάρχει περίπτωση να βγει λίγο μουντό και όχι τόσο λαχταριστό.

Το μωβ κουνουπίδι

Το χρώμα του οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που υπάρχει και σε άλλα μωβ λαχανικά, όπως για παράδειγμα το λάχανο. Το μωβ κουνουπίδι έχει πιο ήπια γεύση σε σχέση με τα άλλα και μπορεί να διατηρήσει το χρώμα του με ελαφρύ ατμό. Αν στύψετε λεμόνι το χρώμα του θα μετατραπεί σε ένα έντονο και ζωηρό φούξια χρώμα.

Αν προσθέσετε στο νερό μισή κουταλιά μαγειρική σόδα που έχετε ενεργοποιήσει με λίγες σταγόνες ξίδι ή χυμό από λεμόνι, τότε το μωβ κουνουπίδι θα μετατραπεί σε μπλε ή ακόμα και σε πετρόλ. Το φαινόμενο οφείλεται στις ανθοκυανίνες που αντιδρούν στο αλκαλικό περιβάλλον, αλλάζοντας το χρώμα τους σε αποχρώσεις του μπλε, από πιο βαθύ έως πιο σκούρο.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τον χρόνο αναμονής στον ζωμό με τη μαγειρική σόδα γιατί μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του, πιθανόν να πικρίσει και να δώσει μια «σαπωνοειδή» υφή που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη.