«Η πλατεία Αγίων Θεοδώρων θυμίζει σήμερα ένα μικρό λούνα παρκ με λογιών λογιών παιχνίδια». Αυτές οι λιγοστές λέξεις από τα χείλη του σεφ Χριστόφορου Πέσκια αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια τη σημερινή εικόνα των όσων συμβαίνουν στον πεζοδρόμο της Σκουλενίου και τους γύρω δρόμους. Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων να σφύζει από ζωή; Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί μια τόσο δυναμική πιάτσα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πλατεία Αγίων Θεοδώρων και η ευρύτερη περιοχή της Κλαυθμώνος υπήρξε για χρόνια μια εμπορική γειτονιά χωρίς ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον που φιλοξενούσε μερικά σημαντικά για την εποχή μπαρ, όπως το Key bar, και το La Place, στην Πραξιτέλους, αλλά και κάποια μαγέρικα με ιστορία πολλών ετών. Η πρώτη καθοριστική άφιξη στην ευρύτερη περιοχή και σταθμός για την μετέπειτα εξέλιξή της ήταν το The Clumsies, στην οδό Πραξιτέλους, στα τέλη Δεκέμβριου του 2014, το οποίο πήρε τη θέση του ιστορικού εστιατορίου Δωρίς. Το νέο μπαρ κατάφερε να ενώσει κάτω από την ίδια στέγη την ομάδα του επιτυχημένου Theory Bar, στο Χαλάνδρι με τους bartenders Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάκουλη από το θρυλικό The Gin Joint, της οδού Χρήστου Λαδά, στην πλατεία Καρύτση
Φωτογραφία: Facebook Odori Vermuteria di Atene
Ένα χρόνο μετά ανοίγει επάνω στην πλατεία στη θέση του Obi, το Odori Vermuteria di Atene που έδωσε νέα πνοή στην πλατεία και μέχρι σήμερα συνεχίζει να γεμίζει από το πρωί με κόσμο όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, χάρη στον ιταλικό του χαρακτήρα, που συνδυάζει το brunch με τα aperitivi και μια από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας. Ο κόσμος προσεγγίζει την πλατεία όλο και πιο μαζικά. Η γεωγραφική της θέση μεταξύ Πανεπιστήμιου και Βαρβάκειου αγοράς, και η ευκολία μετακίνησης με το μετρό συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πολύβουής πιάτσας με έντονο και πολυσχιδή χαρακτήρα.
Φωτογραφίες: Facebook Dopios
Τα επόμενα χρόνια πολλά και διαφορετικά καταστήματα εστίασης έμελλε να ανοίξουν σε αυτό το σημείο. Κάποια αντέχουν και συνεχίζουν έως σήμερα, άλλα φθίνουν και με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν χέρια. Το 2019 εμφανίζεται στη γωνία της πλατείας το Juicy Grill που ήδη ανοίξει ένα κατάστημα στο Χολαργό. Σε ένα μοντέρνο χώρο συνεχίζει να δημιουργεί ένα από τα καλυτέρα burgers της Αθήνας με τις νεανικές παρέες να γεμίζουν ασφυκτικά την σάλα του. Με το τέλος της καραντίνας εμφανίζεται το Dopios, εκεί που για χρόνια λειτουργούσε το μαγειρείο Καλντερίμι. Οι αδελφοί Πιτσιλή και ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας παρουσιάζουν ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο με ιδιαίτερους συνδυασμούς γεύσεων που φέρνουν την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο.
Κάψα
Και αυτό το φεστιβάλ γεύσεων συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι νέες, γαστρονομικές τάσεις βρίσκουν στην Πλατεία και στα πέριξ της «πρόσφορο έδαφος» για να εκφραστούν Η Κάψα, το μοντέρνο σουβλατζίδικο του Χριστόφορου Πέσκια με το κάρβουνο για πρωταγωνιστή και τις χειροποίητες σάλτσες κεντρίζει, εδώ και λίγους μήνες το ενδιαφέρον, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διανύει τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ένα άλλο, πολυαναμενόμενο εστιατόριο, το Manari των Άρη Βεζενέ, Λέλου Γεωργόπουλου και Σωκράτη Τούλια, μια σύγχρονη «παϊδακοταβέρνα» που σκορπίζει αρώματα ξυπνώντας μνήμες παλαιών ψητοπωλείων.
Η καρδιά της πλατείας χτυπά δυνατά, ξεσηκώνοντας τον κόσμο, ντόπιους, αλλά και τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα και προτιμούν για την έξοδο τους το ιστορικό της κέντρο. Η μετατόπιση ενός τόσο πολυπληθούς κοινού σε αυτή την περιοχή, πληθυσμιακή αλλά και ηλικιακή, είναι σαφώς επηρεασμένη και από τους νέους όρους και τις συνήθειες στην διασκέδαση των νέων. Το νεανικό κοινό κινείται μαζικά έχοντας τον πρώτο λόγο, κρατώντας ζωντανό τον παλμό μιας εστίας διασκέδασης με ετερόκλητες αναφορές. Στο επίκεντρο όλων δεσπόζει η εκκλησιά των Αγίων Θεοδώρων, ένα βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα.
Overoll
Λίγο πιο μακρύτερα από τα στενά όρια της πλατείας υπάρχουν ανάλογα σημεία, με μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ακμάζουσα εικόνας της περιοχής. Ανάμεσα τους το Οveroll, ακριβώς απέναντι από το The Clumsies, που άλλαξε τα δεδομένα. Άνοιξε εν μέσω lock down και ήταν η πρώτη αμιγώς croissanterie της Αθήνας. Με αέρινα, γαλλικής σχολής, κρουασάν και με ευφάνταστους συνδυασμούς αλμυρών και γλυκών γεύσεων συνεχίζει, για τέταρτο χρόνο, να προσελκύει τους πάντες στην Πραξιτέλους και να δημιουργεί καθημερινά ουρές μπροστά από την βιτρίνα του, από νωρίς το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Φωτογραφίες: Tanpopo credits Άννα Τασιούλα
Στη μεγάλη εικόνα συμμετέχουν αρκετά ακόμα καταστήματα που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της περιοχής. Από το Anäna και το The Makers, στην Πραξιτέλους, πλάι στα τελευταία εναπομείναντα μαγαζιά με είδη ραπτικής ή ζωγραφικής, δύο ζωντανά και πολύβουα all day στέκια, που εκφράζουν όλες τις νέες τάσεις στον κόσμο του καφέ∙ και προτείνουν single origin ποικιλίες καφέ, vegan γλυκά, χορτοφαγικά πρωινά και healthy bowls, μέχρι το Tanpopo, στη γωνία Αριστείδου και Ευριπίδου, με το ασιατικό προφίλ, που σερβίρει καυτές σούπες ramen και, στην ίδια πάντα λογική, ένα μικρό αριθμό πιάτων (gyoza, tonkatsu, karaage κ.ά.). Όλα τους συμβάλλουν στη γοητευτική μεταμόρφωση μιας ολόκληρης περιοχής σε γευστικό πόλο έλξης, σε ένα διαρκές urban hip, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν.
Κείμενο: Γρηγόρης Φιλιππάτος
Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook The Clumsies