Με σημαντική ιστορία και γαστρονομική κουλτούρα, η πιο αλέγκρα πόλη της Ιταλίας μάς προ(σ)καλεί να εξερευνήσουμε κάθε δρομάκι και κάθε στέκι της ένα προς ένα…
Δύσκολο να την περιγράψεις σε λίγες αράδες, αφού πρόκειται για ένα αμάλγαμα απαράμιλλης ομορφιάς με επιβλητικά μνημεία, μπαρόκ κτίρια και εντυπωσιακές πλατείες, που αποτελούν σημείο συνάντησης ντόπιων, αλλά και επισκεπτών. Όσο για το κομμάτι της γεύσης, από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις… Ξεκινάμε λοιπόν.
«Μέρα χωρίς καφέ, χαμένη μέρα»…
Η μυρωδιά του καφέ είναι διάχυτη στους δρόμους της Ρώμης, που σφύζουν από Ιταλούς εργαζόμενους -και μη- που κάνουν μια στάση για το πρωινό εσπρεσάκι, πριν πάνε στις δουλειές τους. Ξεκίνα, λοιπόν, τη μέρα σου σαν Ιταλός, πίνοντας τον πρωινό σου καπουτσίνο ή τον πιο κλασικό και αρωματικό espresso στα όρθια, στην μπάρα του φημισμένου Sant’Eustachio il Caffé ή σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφέ της πόλης. Εξαιρετικό πρωινό και ελαφριά γεύματα θα απολαύσεις στο περιβάλλον του Said, που στεγάζεται σ’ ένα παλιό εργοστάσιο σοκολάτας. Τα θεϊκά panini, τα σάντουιτς δηλαδή με αφράτο ψωμάκι, είναι ιδανική επιλογή να κολατσίσεις στο café-bar Andreotti που είναι πάντα γεμάτο κόσμο και όχι τυχαία, αφού προσφέρει μια μεγάλη γκάμα του είδους με κάθε λογής υλικά.
Βόλτες στα- γεμάτα από cafe και μικρά εστιατόρια- γραφικά στενάκια.
Ο παράδεισος του μακαρονά, της πίτσας και του τζελατιέρη
Η γαστριμαργική παράδοση της Ιταλίας τη θέλει να είναι κατά κύριο λόγο ο παράδεισος του μακαρονά, οπότε αφού ήρθες μέχρι εδώ εννοείται πως θα δοκιμάσεις και μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα ζυμαρικών στην αυθεντική τους εκδοχή. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα κλασικά σπαγγέτι all’ amatriciana και alla carbonara, όπως και τα gnocchi alla Romana (νιόκι από σιμιγδάλι, που ψήνονται με παρμεζάνα), στη γενέτειρά τους, αλλά αν προτιμάς πιο απλές γεύσεις, το cacio e pepe με πεκορίνο και μαύρο πιπέρι είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου. Στην παραδοσιακή τρατορία Osteria Dell’ Angello θα γευτείς εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών, σούπες και παστό μπακαλιάρο ενώ στο κομψό, μικρό αλλά άνετο εστιατόριο Il Convivio Troiani, που βρίσκεται σ’ ένα αρχοντικό κοντά στην Piazza Navona, ο ταλαντούχος σεφ Angelo Troiani μαγεύει τους θαμώνες με τις δημιουργίες του. Εδώ θα βρεις τα καλύτερα, ίσως, ζυμαρικά all’ amatriciana της πόλης.
Η θεϊκή amatriciana με ριγκατόνι δια χειρός Angelo Troiani
Από pizza, η περίφημη pizza bianca ή αλλιώς «άσπρη πίτσα» που δεν έχει ντομάτα και θυμίζει περισσότερο τη focaccia, πίστεψέ μας, είναι πολύ καλύτερη από την κλασική και είναι τέλειο σνακ. Την καλύτερη πίτσα της πόλης, θα τη δοκιμάσεις στο Pizzarium (Via della Meloria 43) δια χειρός του βραβευμένου σεφ Gabriele Bonci που επίσης ετοιμάζει ορεκτικά στο τηγάνι (antipasti) με πεκορίνο, αγκινάρες, μοτσαρέλα και πατάτες, όλα με αγνά υλικά.
Ω, ναι, το Pizzarium είναι ο παράδεισος της πίτσας! Ατελείωτες οι βιτρίνες με τα “εκθέματα”.
Οι γλυκοί πειρασμοί είναι πολλοί και στα ζαχαροπλαστεία της πόλης θα βρεις μεγάλη ποικιλία από bomboloni (ντόνατς), cassata (τυρί ρικότα με φρουί γλασέ), biscotti και άπειρα αρωματικά gelati σε όποια γεύση τραβάει η όρεξή σου. Αν αναζητάς πιο περίεργες και «ψαγμένες» γεύσεις gelato, θα πας στο Al Settimo Gelo, στη γειτονιά Pratti βόρεια από το Βατικανό. Μέλι και σουσάμι, ελληνικό γιαούρτι και κάρδαμο ή δαμάσκηνο και κρασί Barolo είναι μερικές από τις επιλογές που θα σου προτείνουν.
Στις gelaterias σαν μικρό παιδί θα “κολλήσεις” στη βιτρίνα…
Spaghetti alla carbonara με τα όλα της!
Τρώγοντας σαν ντόπιος
Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπου βρίσκεις μόνο εγχώρια προϊόντα, οι αγορές της Ρώμης χαρακτηρίζονται από μια τεράστια ποικιλία προϊόντων απ’ όλη την Ιταλία, από τη Σικελία μέχρι το Πιεμόντε και το Φριούλι! Μια επίσκεψη στην υπαίθρια αγορά της πανέμορφης Piazza de’ Fiori λόγου χάριν ή τη σκεπαστή της Piazza Testaccio, που είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Σάββατο, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες αρκεί για να γνωρίσεις τα ιταλικά αγαθά σε όλο τους το μεγαλείο!
Ένα από τα εμβληματικά ρωμαϊκά πιάτα, η περίφημη saltimbocca alla romana
Στον κατάλογο των εστιατορίων, πέρα από τα ζυμαρικά που προαναφέραμε, αναζήτησε πιάτα, όπως το coda alla vaccinara, δηλαδή στιφάδο με βοδινό κρέας, ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα με κρεατικά της περιοχής, ή το περίφημο saltimbocca alla romana, δηλαδή φέτες μοσχαρίσιου κρέατος με προσούτο και φασκόμηλο. Σε μαγαζιά της δυτικής όχθης του Τίβερη θα δοκιμάσεις στις καλύτερες εκδοχές τους ιδιαίτερες ιταλικές σπεσιαλιτέ, όπως το quinto quarto (ένα πιάτο που φτιάχνεται από τα εντόσθια, τα πόδια και άλλα «ταπεινά» μέρη του ζώου), καθώς και πεντανόστιμα πιάτα με σιγοψημένα μοσχαρίσια μάγουλα. Τα φρέσκα ψάρια αφθονούν, ωστόσο οι κάτοικοι της Ρώμης αγαπούν πολύ τον παστό μπακαλιάρο που απολαμβάνουν τηγανητό ή βραστό με ντομάτα. Επίσης, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, θυμίσου ότι το απεριτίφ πριν από το φαγητό στη Ρώμη δεν είναι απλά απαραίτητο αλλά θεσμός! Ένα Aperol spritz με prosecco είναι η καλύτερη επιλογή.
Παρεΐστικες συνάξεις και μικρά “τσιμπολογήματα”
Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη Ρώμη είναι επίσης και η επίσκεψη στη Citta del Gusto του Gambero Rosso. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου πραγματοποιούνται βραδιές γευσιγνωσίας από εξαίρετους chefs, σεμινάρια μαγειρικής, εκθέσεις και άλλα πολλά. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και bar, καθώς και βιβλιοπωλείο. Πλήθος επιλογών για γεύμα ή δείπνο για κάθε βαλάντιο προσφέρει και ο πολυχώρος Il Gusto που είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εστιατόριο. Εδώ θα βρεις από απλά wine bars που σερβίρουν μόνο τυρί και κρασί, μέχρι πιτσαρίες και «κλασικά» εστιατόρια με παραδοσιακά πιάτα της ντόπιας κουζίνας.
Δείπνο αξιώσεων θα απολαύσεις στο “La Pergolla”, το μοναδικό εστιατόριο της πόλης βραβευμένο με 3*Michelin
Τα γαστρονομικά «αστέρια»
Αν θες να δοκιμάσεις τα γαστρονομικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών, οι προτάσεις των βραβευμένων εστιατορίων που μεταφράζουν δημιουργικά την ιταλική, μεσογειακή αλλά και διεθνή κουζίνα σε αξιομνημόνευτη γαστρονομική εμπειρία είναι αμέτρητες και άκρως ατμοσφαιρικές οπότε αποτελούν και ξεχωριστή ενότητα. Ξεχωρίζουμε το La Pergola, το μοναδικό από τα εστιατόρια της πόλης με τρία αστέρια Michelin που δίκαια είναι και ένα από τα αγαπημένα του διεθνούς jet set. Στο εστιατόριο του πολυτελούς πεντάστερου Rome Cavalieri Ηotel, σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον διακοσμημένο με σπάνιες αντίκες και σπουδαία έργα τέχνης, θα απολαύσεις στωικά τις προτάσεις του σεφ Heinz Beck συμπληρώνοντας την εμπειρία με ένα από τα 53.000 κρασιά που βρίσκονται στο κελάρι τους. Αν πάλι το επισκεφτείς τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δειπνήσεις με την παρέα σου «al fresco» στην ταράτσα σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και την πόλη φυσικά σε πρώτο πλάνο. Δείπνο αξιώσεων θα απολαύσεις και στο κομψό εστιατόριο Grill του ξενοδοχείου Aldrovandi Palace, στο Parioli, μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Ρώμης. Εδώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι γνήσιες γεύσεις του ιταλικού Νότου, εκμοντερνισμένες μεν, όσο χρειάζεται όμως για να έρθουν στο πιάτο σου σε μια πιο φρέσκια και ενδιαφέρουσα εκδοχή. Στο Aroma Restaurant, το rooftop του Palazzo Manfredi hotel, η ανυπέρβλητη θέα του Κολοσσαίου συναγωνίζεται τον προσεγμένο χώρο και τις σοφιστικέ γεύσεις μεσογειακού χαρακτήρα με το «μαγικό» άγγιγμα του σεφ Giuseppe Di Iorio. Πιάτα, όπως ραβιόλι γεμιστό με αντσούγιες Κανταβρίας, με burrata και σάλτσα από πέστο πικραλίδας, gnocchetti πατάτας με fossa μαύρης τρούφας, ριζότο frutti di mare με κρέμα νεροκάρδαμου είναι μερικές προτάσεις του καταλόγου που θα συνοδεύσεις φυσικά με κάποια από τα «διαμαντάκια» της προσεγμένης οινικής λίστας.
Το κομψό αφρώδες prosecco δεν λείπει από καμία αξιοπρεπή λίστα κρασιών.
Πίνοντας την παράδοση στο ποτήρι
Οι Ιταλοί έχουν παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιεία, οπότε εδώ είναι και η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσεις μερικά από τα πιο πλούσια και στιβαρά κρασιά. Στα wine bars της πόλης απολαμβάνεις αφρώδες prosecco, franciacorta, αλλά και εμβληματικά κρασιά απ’ όλη την ιταλική περιφέρεια, ενώ αρκετές κάβες της πόλης, εκτός του ότι διαθέτουν μια ενδιαφέρουσα γκάμα κρασιών απ’ όλη την Ιταλία, σε προκαλούν να επιδοθείς σε ατελείωτες γευστικές δοκιμές κρασιού, που ενίοτε θα συνοδεύσεις με νόστιμα μεζεδάκια. Το ομώνυμο κατάστημα των αδελφών Roscioli είναι η ιδανική περίπτωση για να γνωρίσεις μερικά από τα καλύτερα προϊόντα delicatessen αλλά και ιταλικά κρασιά αφού διοργανώνει και εξαιρετικές βραδιές οινογευσιγνωσίας υπό την καθοδήγηση του έμπειρου σομελιέ Alessandro Pepe.
Εξερευνώντας τις γειτονιές της πόλης, τις γνωστές ως «rioni» θα εντυπωσιαστείς με το πόσο πολυδιάστατη μπορεί να γίνει μία βόλτα. Στην αναβαθμισμένη Rione Monti, (όπου βρίσκεται το Κολοσσαίο), θα βρεις ανάμεσα στις πολυάριθμες γκαλερί και μπουτίκ αρκετά wine bars και εστιατόρια, κυρίως στην οδό Via del Boschetto και στους τριγύρω δρόμους. Όταν βρεθείς εδώ θα κάνεις σίγουρα μια στάση στο μικρό αλλά ζεστό La Barrique (Via del Boschetto 41) για ν’ απολαύσεις παραδοσιακά χειροποίητα ραβιόλια ή ζυμαρικά με αρνί ραγού, που θα συνοδεύσεις ωραιότατα με ένα ποτήρι από την εξαιρετική ποικιλία κρασιών που διαθέτουν.
Στη γραφική συνοικία Trastevere θα βρεις κρυμμένα μικρά, χαριτωμένα στέκια
Στη δυτική όχθη του Τίβερη, στα μπαράκια της γραφικής συνοικίας Trastevere και στη Via Benedetta θα απολαύσεις με την παρέα σου σπιτική μπίρα – κυρίως στο ποτήρι- και μπίρες από μικρά ζυθοποιεία σε χαριτωμένα στέκια, όπως το Μa che siete venut iafa (σημαίνει «τι κάνετε εδώ;») και το Bir & Fud, συνοδεύοντάς τες με νόστιμους μεζέδες.