vlitokeftedes-anoigma
clock icon
60'

Βλιτοκεφτέδες με ντομάτα, μανούρι και σάλτσα φέτας

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τους βλιτοκεφτέδες

  • 3 μεγάλες πατάτες  
  • 1 κιλό βλίτα (περίπου 750 γρ. μετά το καθάρισμα)
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη  
  • 2 αυγά
  • 120 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • 120 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι  
  • Για τη σάλτσα φέτας

  • 250 γρ. φέτα
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)  
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό από το βράσιμο των χορταρικών
  • μαύρο πιπέρι

Χορταστικός και μερακλίδικος μεζές που συνοδεύει εξαιρετικά τις παγωμένες μπύρες και τη θερινή ραστώνη που μας σερβίρεται στο καθημερινό τραπέζι των διακοπών μας. Η σάλτσα φέτας απογειώνει τη συνταγή και αναδεικνύει τη φρεσκάδα και τη σπιτική νοστιμιά αυτής της συνταγής.

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο αλατισμένο νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, τις μαγειρεύουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο μεταξύ, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι.

Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε τα βλίτα, τα πιέζουμε με μια πιρούνα για να βυθιστούν και τα αφήνουμε να βράσουν για 8΄-10΄. Βγάζουμε τα βλίτα με την πιρούνα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν για τη σάλτσα φέτας. Τα ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι (ή με το πρες πουρέ) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα βλίτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και πηχτό μείγμα που να πλάθεται. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθουμε με λαδωμένα τα χέρια σε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία αλευρώνουμε ελαφρώς, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο και βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο (2 εκ. σε ύψος) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις για περίπου 2΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα φέτας: Σουρώνουμε το νερό όπου βράσαμε τα βλίτα και κρατάμε 250 ml (1 φλιτζάνι). Βάζουμε στο μπλέντερ τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο αν το χρησιμοποιήσουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξεκινάμε να πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά όσο νερό χρειαστεί (από το βράσιμο των χόρτων) μέχρι να δημιουργηθεί μια ρευστή και απαλή σάλτσα. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με τη σάλτσα φέτας στο πλάι.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο αλατισμένο νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, τις μαγειρεύουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο μεταξύ, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι.

Βήμα 2

Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε τα βλίτα, τα πιέζουμε με μια πιρούνα για να βυθιστούν και τα αφήνουμε να βράσουν για 8΄-10΄. Βγάζουμε τα βλίτα με την πιρούνα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν για τη σάλτσα φέτας. Τα ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι (ή με το πρες πουρέ) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα βλίτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και πηχτό μείγμα που να πλάθεται. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθουμε με λαδωμένα τα χέρια σε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία αλευρώνουμε ελαφρώς, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο και βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο (2 εκ. σε ύψος) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις για περίπου 2΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Σάλτσα φέτας: Σουρώνουμε το νερό όπου βράσαμε τα βλίτα και κρατάμε 250 ml (1 φλιτζάνι). Βάζουμε στο μπλέντερ τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο αν το χρησιμοποιήσουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξεκινάμε να πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά όσο νερό χρειαστεί (από το βράσιμο των χόρτων) μέχρι να δημιουργηθεί μια ρευστή και απαλή σάλτσα. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με τη σάλτσα φέτας στο πλάι.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM