Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Ιδανικό για να ξεκινήσει θρεπτικά η μέρα μας, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά, το φρούτο αυτό αποτελεί το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες, ενώ μπαίνει σε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, δίνοντάς τους ένα healthy στοιχείο που χρειαζόμαστε όλοι μας.
Το κλασικό ερώτημα, ειδικά για όσους μόλις έχουν ξεκινήσει να το καταναλώνουν είναι πώς να το επιλέξουν, ώστε να μην είναι ούτε πολύ άγουρο αλλά και ούτε παραγινωμένο. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να επιλέξετε ένα αβοκάντο που δεν τηρεί τις σωστές προδιαγραφές;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλέξετε το ιδανικό αβοκάντο. Εμείς σας δίνουμε τον πιο άχαστο.
Χρώμα και μίσχος
Το βασικό στοιχείο για να προβείτε στην αγορά του είναι το χρώμα του. Το σκούρο πράσινο προς κίτρινο είναι ενδεικτικό της ωρίμανσής του. Αν επιλέξετε ένα πιο ανοιχτό πράσινο, θα ξέρετε ότι είναι πιο άγουρο, οπότε θα το αφήσετε να ωριμάσει.
Αφού το αγοράσετε, τότε μπορείτε να κάνετε το άχαστο κόλπο που θα δείχνει αν μπορείτε να το καταναλώσετε άμεσα: τραβάτε τον μίσχο του, ώστε να δείτε αν αφαιρείται εύκολα. Αν αντιστέκεται πολύ ή δεν αφαιρείται καν, τότε αυτό είναι δείγμα ότι είναι ακόμη άγουρο. Αν πάλι αφαιρείται αρκετά εύκολα τότε το αβοκάντο σας βρίσκεται στην ιδανική του φάση για να το καταναλώσετε στις συνταγές σας.
Στην περίπτωση που ο μίσχος αφαιρείται με το που τον ακουμπάτε ενώ το χρώμα του είναι σκούρο μαύρο προς καφετί, τότε σημαίνει ότι μάλλον παραωρίμασε. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να το καταναλώσετε, αλλά χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και έχοντας χάσει από γεύση και υφή…
Πώς να ωριμάσετε πιο εύκολα το αβοκάντο
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνετε τη διαδικασία της ωρίμανσής του είναι να το τοποθετήσετε δίπλα σε ντομάτες ή μπανάνες που εκκρίνουν αιθυλένιο και βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και των λαχανικών που τοποθετούνται παραπλεύρως.
Μη δοκιμάσετε επουδενί να το βάλετε στο ψυγείο. Τα αβοκάντο μισούν την ψύξη.
Δείτε και μερικές συνταγές με αβοκάντο:
Energy bowl με βρώμη, αβοκάντο και φρούτα του δάσους
Εύκολο και υγιεινό σνακ με αβοκάντο στη φριτέζα αέρος, έτοιμο σε λίγα λεπτά
Τονοσαλάτα με ζυμαρικά, κόκκινα φασόλια, αβοκάντο και καλαμπόκι