Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, από ένα χορταστικό πιάτο scrambled eggs. Η παρασκευή του πιάτου φαίνεται εύκολη δουλειά, υπάρχουν όμως ορισμένα μυστικά που μπορούν να απογειώσουν τη συνταγή μας, αλλά και να την πάνε ένα βήμα πιο πέρα, όπως τα θεϊκά αυγά scrambled σε προζυμένιο ψωμί με απάκι, έτοιμα στο πι και φι! Διαβάζουμε ποια είναι τα 5 αγαπημένα κόλπα των σεφ για τέλεια αυγά και απογειώνουμε ακόμα περισσότερο τα πιάτα μας.

Χτυπάμε αλύπητα! Ένα από τα βασικά tips για να βγουν τα αβγά μας αφράτα είναι να τα χτυπήσουμε πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε. Με αυτόν τον τρόπο ο αέρας ενσωματώνεται και τα αβγά μας αφρατεύουν. Αφού τα χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε ξανά πολύ καλά. Για καλύτερο αποτέλεσμα χτυπάμε μέχρι να κουραστεί ο καρπός μας! Το μείγμα πρέπει να έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να είναι αφρισμένο με φυσαλίδες. Αν έχουμε συνταγή που να πρέπει να χτυπήσουμε ξεχωριστά τα μέρη του αυγού, τότε εφαρμόζουμε το κόλπο για να ξεχωρίσουμε τον κρόκο από το ασπράδι.

Δεν τα παραψήνουμε! Σβήνουμε τη φωτιά πριν μαγειρευτούν τελείως τα αυγά και έτσι θα αποφύγουμε ένα ένα κακό και στεγνό τελικό πιάτο. Άλλωστε, το μαγείρεμα των scrambled eggs συνεχίζεται για λίγα λεπτά αφού τα μεταφέρουμε στο πιάτο και μπορούμε να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Βέβαια, για την ασφάλειά μας προσέχουμε πάντα την ποιότητα των αυγών που χρησιμοποιούμε. Σε περίπτωση που δεν ξέρουμε αν τα αυγά είναι μπαγιάτικα ή φρέσκα, υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Αναβαθμίζουμε! Ένα πιάτο με σκέτα αβγά μπορεί να μας χορταίνει αλλά κατά τα άλλα δεν λέει και πολλά… Αν θέλουμε ένα πραγματικά ξεχωριστό γεύμα προσθέτουμε αγαπημένα υλικά. Τι μπορούμε να βάλουμε; Κατ’ αρχήν τυρί. Πιάνουμε ό,τι έχουμε στο ψυγείο και το ρίχνουμε στα αβγά μας στο τελευταίο λεπτό μαγειρέματος. Τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ ή το ελβετικό λιώνουν καλύτερα αν είναι τεμαχισμένα. Το τυρί κρέμα ή άλλα μαλακά τυριά διαλύονται σχεδόν αμέσως.

Μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένα λαχανικά, ακόμα και τα μαγειρεμένα που έχουν μείνει στο ψυγείο. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά, είναι ωραίο να τα σοτάρουμε πρώτα για λίγα λεπτά στο τηγάνι πριν προσθέσουμε τα αυγά, διαφορετικά δεν θα προλάβουν να μαγειρευτούν.

Μαγειρεμένο κρέας ή πρωτεΐνη, βρίσκουν πάντα τη θέση τους στα scrambled eggs. Ρίχνουμε στο τηγάνι ψιλοκομμένη μπριζόλα που περίσσεψε, χοιρινό κρέας, κιμάς, μπέικον ή άλλο μαγειρεμένο κρέας και σοτάρουμε για ένα λεπτό πριν προσθέσουμε τα αυγά. Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως το θρυμματισμένο τόφου ή τα φασόλια είναι επίσης εξαιρετικές. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα φρέσκα μυρωδικά όπως κόλιαντρο ή βασιλικό. Αυτά μπαίνουν λίγο πριν αποσύρουμε τη τηγάνι από τη φωτιά, ή απλά πασπαλίζουμε τα αβγά μας από πάν λίγο πριν σερβίρουμε.

Και αφού μιλάμε για αναβάθμιση με έξτρα υλικά, ας δούμε γιατί πρέπει να βάζουμε λεμόνι στα scrambled eggs και ποια είναι η επιστημονική εξήγηση που μας δίνει ένας ειδικός.

Και αφού είδαμε πώς να πετύχουμε το τέλειο πιάτο, ας δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες με μια συνταγή.

Scrambled eggs για 4 άτομα
Χρόνος μαγειρέματος και προετοιμασίας: 10 λεπτά

  • 8 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Διαδικασία
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να έχουν πολλές φυσαλίδες στην επιφάνεια. Αν μας προβληματίζει το πόσα αυγά κάνει να τρώμε την ημέρα, εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών και αποφεύγουμε τις καταχρήσεις.

Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Χτυπάμε τα αυγά πολύ δυνατά. Εάν δεν τα καταφέρνουμε στο χτύπημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ηλεκτρικό χτυπητήρι ή μίξερ. Όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιούμε προσπαθούμε να χτυπήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε το να λιώσει. Όταν κάψει το βούτυρο ρίχνουμε τα αυγά. Δεν ανακατεύουμε, αλλά αφήνουμε να ψηθούν για ένα λεπτό ή μέχρι να αρχίσουν να δένουν αλλά να μην ροδίσουν.

Με μια σπάτουλα, σπρώχνουμε απαλά τη μία άκρη του αυγού στο κέντρο ενώ γέρνουμε το τηγάνι για να μπορέσει το αβγό που δεν έχει στερεοποιηθεί ακόμα από τη φωτιά να περάσει από κάτω. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες άκρες, μέχρι τα αυγά να σφίξουν εντελώς, αλλά να φαίνονται λίγο υγρά.

Σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα μέχρι να σφίξουν όλα τα άψητα μέρη. Ρίχνουμε τα τυριά μας και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο όταν τα αυγά έχουν σφίξει αλλά είναι ακόμα υγρά και μαλακά. Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε.

Τέλος, οφείλουμε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική εκδοχή των scrambled eggs, που είναι η στραπατσάδα ή αλλιώς καγιανάς ή απλά ντομάτες με αυγά, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές!