Zimarika me kima kai kolokitha 1
clock icon
50'

Μακαρόνια με κιμά με τριμμένη κολοκύθα

Υλικά

    Μερίδες:  4-5 άτομα

  • 500 γρ. ζυμαρικά βρασμένα
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο τριμμένο κεφαλοτύρι, για το σερβίρισμα
  • Για τον κιμά:

  • 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 20 ml κονιάκ ή κόκκινο ξηρό κρασί
  • 300 γρ. κολοκύθα κίτρινη ψίχα, χοντροτριμμένη, στυμμένη
  • χυμό από 1 πορτοκάλι + 1 κομμάτι φλούδα
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η εποχή της κολοκύθας είναι τώρα και αν ψάχνετε συνεχώς τρόπους να την εντάξετε στα καθημερινά σας μαγειρέματα, δοκιμάστε την στην κλασική συνταγή με κιμά. Θα λατρέψετε το αποτέλεσμα!

Κιμάς: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να στεγνώσουν όλα τα υγρά που θα βγάλουν ο κιμάς και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την κολοκύθα, τον χυμό και τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας και λίγο αλάτι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας
τις οδηγίες στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να  μην κολλήσουν.

Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά, από πάνω τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και κουκουνάρι σπασμένο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κιμάς: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να στεγνώσουν όλα τα υγρά που θα βγάλουν ο κιμάς και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την κολοκύθα, τον χυμό και τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας και λίγο αλάτι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας
τις οδηγίες στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να  μην κολλήσουν.

Βήμα 3

Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά, από πάνω τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και κουκουνάρι σπασμένο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη