Μια κλασική Εγγλέζικη άπλ κράμπλ που είναι εύκολη και λαχταριστή καθώς βγαίνει αχνιστή απ’ το φούρνο. Εδώ χρησιμοποιούμε δύο ποικιλίες μήλων και μια αχλάδι για να εντείνουμε τον πλούτο των χειμωνιάτικων αρωμάτων, ενώ η γενναιοδωρία στη χρήση καλού αγελαδινού βούτυρου κάνει την μηλόπιτα να σπάει μύτες καθώς ψήνεται!
Υλικά
- Μερίδες: 6 (για πιατέλα 29Χ19)
- 900 γρ. πράσινα μήλα, κόκκινα μήλα και αχλάδια Φέτελ καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια (ανάμικτα σε ίδιες ποσότητες)
- 25 γρ. καστανή ζάχαρη
- 75 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλο
- 70 + 25 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. νυφάδες βρώμης
- 80 γρ. σπασμένα φουντούκια (ή αμύγδαλα ή καρύδια)
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος (εναλλακτικά, παγωτό βανίλια)
Για τη γέμιση
Για το κραμπλ
Για το σερβίρισμα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμασία: Μαζεύετε όλα τα υλικά σας στον πάγκο, καθαρίζετε περίπου 2 μήλα και 2 αχλάδια για να βγάλετε την καθαρή ποσότητα που χρειάζεται. Ζυγίζετε τις ποσότητες απ’ τα υπόλοιπα υλικά για να τις έχετε έτοιμες. Σπάστε τα φουντούκια σε μια σακούλα με κάτι βαρύ και βάλτε τον φούρνο για προθέρμανση στους 180ºC.
Βήμα 2
Μαγειρεύετε τα φρούτα: Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση, βάζετε τα φρούτα, την σταφίδα, δύο κουτ. σούπας νερό, τα 25 γρ. ζάχαρης και την κανέλα με το γαρύφαλο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε με το λίγο νεράκι που βάλατε να βγάλουν τα δικά τους νερά στη συνέχεια και να μαλακώσουν για να είναι έτοιμα για τον φούρνο. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 10-12 λεπτά, όσο περίπου θα χρειαστείτε για να κάνετε το κραμπλ.
Σημείωση: Αν βιάζεστε θα μπορούσατε και να αποφύγετε αυτό το στάδιο, ειδικά αν τα φρούτα σας είναι ώριμα και να τα βάλετε κατευθείαν ωμά στο φούρνο. Απλά θα βγουν πιο τραγανά απ’ ότι με τη διαδικασία που προτείνω, που τα βγάζει ιδανικά μελωμένα.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε την τριφτή ζύμη κραμπλ: Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το μαλακό βούτυρο μέσα. Παίρνετε μικρά κομμάτια βούτυρο με τα δάκτυλά σας και το τρίβετε μαζί με το αλεύρι, μέχρι να γίνει σαν «τριφτή ζύμη». Συνεχίζετε με όλο το υπόλοιπο αλεύρι, ώστε το βούτυρο να ενσωματωθεί σε τριμμένη μορφή. Αφού ολοκληρώσετε, προσθέτετε τη βρώμη, ανακατεύετε και στη συνέχεια τα 80 γρ. της ζάχαρης και τα φουντούκια. Το τελικό μίγμα πάλι το ανακατεύετε και το σβολιάζετε με τα χέρια σας.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε την apple (& pear) crumble για τον φούρνο: Στο ταψί που επιλέξατε, βάζετε το έτοιμο μίγμα των φρούτων που έχουν «μαραθεί» σιγοβράζοντας στον πάτο. Τα πατάτε καλά με την κάτω πλευρά της κουτάλας σας και στη συνέχεια μοιράζετε την τριφτή ζύμη κραμπλ από πάνω. Τέλος, για να δώσετε ένα ακόμη τσικ στη νοστιμιά, θα μοιράστε μικρά κυβάκια βούτυρο πάνω απ’ την κραμπλ, που θα λιώσει στο φούρνο και θα εμποτίσει το μίγμα. Το συγκεκριμένο τιπ – “μυστικό”, προκύπτει απ’ το γεγονός ότι με την πρόσθεση νυφάδων βρώμης και φουντουκιών, η ζύμη αποκτά δυο επιπλέον στεγνά στοιχεία και έτσι το έξτρα βούτυρο έρχεται να τα εξισορροπήσει, υγραίνοντας ιδανικά το μίγμα της ζύμης. Ψήνετε την κραμπλ σας στον φούρνο: Βάζετε στον φούρνο στους 180ºC για περίπου 40 λεπτά.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Σερβίρετε την κράμπλ ζεστή, αχνιστή και μοσχομυριστή, σε “ακανόνιστο σχήμα” όπως βγει απ’ την κουτάλα στα πιάτα και ρίχνετε από πάνω κρύα κρέμα γάλακτος ή μια μπάλα παγωτό αν επιμένετε. Την τρώτε φροντίζοντας να μην κάψετε τον ουρανίσκο σας απ’ τη λαχτάρα!