Ο κρύος espresso, γνωστός σε όλους ως freddo, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι μια ελληνική πατέντα. Ένα δροσερό ρόφημα που επινόησαν οι συμπατριώτες μας ώστε να μοιάζει με τον κλασικό φραπέ, αλλά, αντί να φτιάχνεται με στιγμιαίο καφέ, να έχει για βάση του τον espresso. Φυσικά, δεν είμαστε οι μόνοι που μπήκαμε στον κόπο να σκεφτούμε και να φτιάξουμε ένα κρύο ρόφημα με τον espresso. Ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλές συνταγές.
Ιταλία
Αν και η κρύα εκδοχή του εν λόγω καφέ δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ούτε αγαπητή, ένα από τα παγωμένα ροφήματα που μπορείτε να βρείτε είναι ο Frappe mocha. Στην ουσία είναι η καλοκαιρινή εκδοχή της mocha που φτιάχνεται με διπλή δόση espresso (50 ml), 180 ml γάλα, 2 κουταλιές κακάο ή σοκολάτα σκόνη. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με παγάκια στο μπλέντερ, εκτός από το γάλα, τα χτυπάμε και σερβίρουμε σε γυάλινο ποτήρι, πρώτα το μείγμα του καφέ και μετά το κρύο γάλα, αφού το έχουμε χτυπήσει και αυτό. Υπάρχει η επιλογή της κρέμας γάλακτος, αλλά κάνει το ρόφημα πιο «βαρύ». Μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα.
Πορτογαλία
Εκεί συναντούμε τον Mazagran. Σε αυτή την εκδοχή το διπλό espresso συνδυάζεται με 3 φλούδες λεμονιού, λίγο σιρόπι ζάχαρης, ρούμι και πάγο. Είναι άκρως απολαυστικός και συνηθίζεται μετά το μεσημεριανό γεύμα ή νωρίς το απόγευμα.
ΗΠΑ
Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού θα βρούμε κάτι που ακούγεται πραγματικά πολύ περίεργο και διαφορετικό. Το αγαπημένο αναψυκτικό των Αμερικανών, η cola, παντρεύεται με τον espresso, δίνοντας ένα χωνευτικό ρόφημα, τον Espresso cola. Φυσικά από τα 150 ml cola και τα 25 ml espresso δεν λείπει ο πάγος, που συνήθως είναι τριμμένος. Μάλιστα, τον σερβίρουν και με μια φέτα λεμόνι.
Ινδία
Το παραδοσιακό ποτό lassi (που έχει βάση το γιαούρτι ή το ξινόγαλο και συνδυάζεται με μπαχαρικά ή φρούτα) «παίζει» και με τον espresso σ’ ένα ρόφημα που ονομάζουν Coffee lassi. Η συνταγή απαιτεί 150 γραμμάρια γιαούρτι, δύο κουταλιές λιωμένη σοκολάτα, εκχύλισμα βανίλιας, μέλι (γύρω στο ένα κουταλάκι του γλυκού) και έναν διπλό espresso. Όλα αυτά ανακατεύονται από την αρχή στο μπλέντερ και στο τέλος προστίθεται ο πάγος. Κάποιοι αρέσκονται να αντικαθιστούν το γιαούρτι με παγωτό γιαούρτι για να του δώσουν περισσότερη υφή και πιο καλοκαιρινή αίσθηση.
Τα διαφορετικά
Οι συνδυασμοί του espresso, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζετε τον Espresso tonic που παρασκευάζεται με tonic, εκείνον όμως που μπορεί να μην ξέρετε είναι τον Sparkling espresso. Σε αντίθεση με τον πρώτο, φτιάχνεται με ανθρακούχο νερό, διπλό espresso και πάγο και σερβίρεται σε χαμηλή γυάλινη κούπα.
Το ίδιο «δροσιστικό», αλλά ασυνήθιστο είναι και το ρόφημα Breath of fresh air, όπως το ονομάζουν, και περιέχει σιρόπι και φύλλα δυόσμου, κρύο χτυπημένο γάλα (120 ml) και διπλό espresso.
Πιο ανοιξιάτικος, θα έλεγα, ότι είναι ο Snow white. Η συνταγή του περιλαμβάνει διπλό espresso, 15 ml σιρόπι φράουλας ή φυσικό χυμό φράουλας που μπαίνει στον πάτο της κούπας, παγάκια και 50 ml κρύο γάλα πάνω.
Τέλος, με πιο εξωτικό χαρακτήρα είναι το Cocomon. Φτιάχνεται με κρύο γάλα (120 ml) στο οποίο έχει προστεθεί καρύδα και κανέλα και διπλή δόση espresso. Για περισσότερη υφή συνιστάται η κρέμα γάλακτος, αν και ανεβάζει τα λιπαρά.