Όπως κάθε μήνα, έχουμε επιλέξει για σας 6 διαφορετικά κρασιά για όλα τα γούστα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:
Γουµένισσα ΠΟΠ 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Κτήμα Χατζηβαρύτη
Παντρεύοντας το ατίθασο Ξινόμαυρο με την πιο ήπια Νεγκόσκα, σε αναλογία περίπου 70/30, από τα 180 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων του, το Κτήμα Χατζηβαρύτη δημιουργεί μια άκρως θελκτική εκδοχή της Γουμένισσας. Η σοδειά του 2018 έρχεται στο ποτήρι με σκούρο κόκκινο χρώμα, μέσης πυκνότητας, και σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, όπου ξεχωρίζουν φρούτα του δάσους όπως τα φραμπουάζ και τα gooseberries, φύλλα τομάτας, καραμέλα γάλακτος, βανίλια και μπαχαρικά. Στο στόμα είναι θερμό στην πρώτη επαφή, γεμάτο και ωραία δομημένο, με ευγενικές , αλλά ακόμη αισθητές τανίνες και μακρύ, φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €15 στο ράφι.
Πέτρινες Πλαγιές 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός- Πελοπόννησος ΠΓΕ, Οικογένεια Παλυβού
Όσο μπορώ να θυμηθώ, ο Γιώργος Παλυβός ήταν ο πρώτος, ή από τους πρώτους, που στις αρχές του 2000 συνδύασε την «αναδυόμενη» τότε Μαλαγουζιά με το Chardonnay, δημιουργώντας μία από τις εμπορικές επιτυχίες της εποχής. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, οι Πέτρινες Πλαγιές παραμένουν ένα αξιαγάπητο κρασί με λαμπερό ξανθοπράσινο χρώμα και εκφραστικά αρώματα που θυμίζουν γλυκό βερίκοκο, ροδάκινο, νεράντζι και πεπόνι, σε λεπτό φυτικό υπόβαθρο. Μαλακό και ευγενικό στο στόμα, ισορροπεί όμορφα ανάμεσα στη δύναμη και τη φινέτσα.
Τιμή: Περίπου €11,50
Πύλη 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός- Δράμα ΠΓΕ, Κτήμα Μιχαηλίδη
Με βάση το σύγχρονο οινοποιείο και τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στον Άγιο Αθανάσιο, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, τρίτης γενιάς αμπελουργός και οινοποιός, δημιουργεί μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών. Διαλέγουμε τη λευκή Πύλη, που παντρεύει τα πολυταξιδεμένα Sauvignon Blanc και Chardonnay με το Ασύρτικο, σε ένα σύνολο με λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα, γλυκά αρώματα λουλουδιών, όπως το αγιόκλημα ή το μοσχομπίζελο, και εξωτικών φρούτων, όπως το μάνγκο σε λεμονάτο φόντο, και ευχάριστο στόμα, χωρίς αιχμές, με υπόσταση, ζωντάνια και θερμό τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €12
14-18 h 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός- Πελοπόννησος ΠΓΕ, Γαία Οινοποιητική
Ένα πραγματικό κρασί passepartout, με την υπογραφή της Γαίας. Το Αγιωργίτικο, από διαλεγμένους αμπελώνες στο Κούτσι και τον Ασπρόκαμπο, με εκχύλιση 14 έως 18 ωρών, αποδεικνύεται αρκετά ζωηρό για να λειτουργήσει ως απεριτίφ, αλλά και όσο στιβαρό χρειάζεται για να συνοδεύσει λευκά κρέατα. Μας άρεσαν το κρυστάλλινα λαμπερό, ρόδινο χρώμα του, η δροσερή μύτη του με τα περάσματα κόκκινου φραγκοστάφυλου, καραμέλας κεράσι και φράουλας του δάσους, αλλά κυρίως η παρουσία στο στόμα, με νεύρο, ζωντάνια, φρούτο, υπόσταση και μακρύ δροσιστικό τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €9 στο ράφι
Πλαγίως 2015
Οίνος Ερυθρός Ξηρός- Παγγαίο ΠΓΕ, Κτήμα Βίβλια Χώρα
Με 16μηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, αυτό το καθαρόαιμο Merlot από την Καβάλα. Σε σοδειά του 2015, παρουσιάζεται με ένδυμα βαθυκόκκινο, συμπαγές, στα όρια του μαύρου, και πυκνό μπουκέτο στη μύτη, όπου εναλλάσσονται γλυκά, σχεδόν «μαρμελαδένια» αρώματα κόκκινου φραγκοστάφυλου και δαμάσκηνου, με νότες φρυγανισμένου ψωμιού, σοκολάτας και μπαχαρικών. Στο θερμό, σαρκώδες και συμπυκνωμένο στόμα, με το επίμονο τελείωμα, η τονισμένη αλκοόλη συναντά επαρκές φρούτο, στιβαρές τανίνες και καλή οξύτητα.
Τιμή: Περίπου €19
Ναουσαία 2017
Οίνος Ερυθρός Ξηρός- Νάουσα ΠΟΠ, Οινοποιείο Φουντή
Με κίνδυνο να δυσαρεστήσω φίλους οινοποιούς, οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η αφτιασίδωτη, αδρή έκφραση του Ξινόμαυρου, με τις γωνίες και τις αιχμές του, ίσως παλιοκαιρίτικη για κάποιους, κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μου. Μου αρέσουν οι λεπτές κεραμιδί ανταύγειες, που σπάνε το κόκκινο χρώμα, το τυπικό αρωματικό μπουκέτο, με νύξεις τομάτας, βύσσινου, δαμάσκηνου, δέρματος και μπαχαρικών να πρωταγωνιστούν, και βέβαια το μεσαίου όγκου στόμα, όπου οι σφιχτές τανίνες συναντούν το νεύρο της ποικιλίας αλλά και ικανό φρούτο που ντύνει το σύνολο.
Τιμή: Περίπου €12,50
Δείτε επίσης:
6 κρασιά για το ανοιξιάτικο τραπέζι
Με ποια κρασιά ταιριάζουν τα μπλε τυριά;
Προτείνουμε 6 κρασιά για τον Μάρτιο