Μπορεί το αυγό να αντικαταστήσει το γάλα και να προσφέρει μια λαχταριστή κρέμα πάνω σε έναν καφέ; Ή ακόμη και να παίξει τον ρόλο του φίλτρου;

Αν κάποιος σας έλεγε να προσθέσετε αυγό στον καφέ σας, σίγουρα θα τον κοιτούσατε με απορία και με δυσπιστία. Πώς γίνεται να συνδυάζονται αυτά τα δύο φαινομενικά αταίριαστα υλικά; Κι όμως, μπορούν και δίνουν ροφήματα που δεν είναι μια τρέλα της σύγχρονης εποχής και των εναλλακτικών διατροφών, αλλά υπάρχουν εδώ και χρονιά. Για παράδειγμα, το διάσημο βιετναμέζικο ρόφημα Ca Phe Trung, που τυγχάνει να είναι και ο εθνικός καφές της χώρας.

Ο Ca Phe Trung -στα ελληνικά σημαίνει «καφές αυγού»- δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας. Την εποχή εκείνη το γάλα ήταν δυσεύρετο στο Βιετνάμ. Το 1946, λοιπόν, ένας μπάρμαν, ο Nguyen Van Giang, του ξενοδοχείου «Sofitel Legend Metropole» στο Ανόι, θέλοντας να φτιάξει ένα ρόφημα που να μοιάζει με τον cappuccino, χρησιμοποίησε, αντί για γάλα, έναν χτυπημένο κρόκο αυγού. Το ιδιαίτερο αυτό ρόφημα με τη λαχταριστή κρέμα έγινε αμέσως τόσο γνωστό και αγαπητό που ο δημιουργός του εγκατέλειψε το ξενοδοχείο και άνοιξε το δικό του κατάστημα, το Café Giang, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα κι είναι ένα από τα πιο τουριστικά coffee shops του Βιετνάμ.

Στην ίδια λογική είναι και ο Kopi Telur, που φτιάχνεται στην Ινδονησία και κυρίως στο νησί της Σουμάτρας. Σερβίρεται κατεξοχήν ως πρωινό, μια και είναι ιδιαίτερα χορταστικός και θρεπτικός λόγω του αυγού αλλά και του ζαχαρούχου γάλακτος. Ο τρόπος παρασκευής του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς την ώρα του σερβιρίσματος πρέπει να σχηματιστούν τρεις διαφορετικές στρώσεις: στην κορυφή ο χρυσαφένιος αφρός του αυγού, στη μέση ο καφές φίλτρου και στον πάτο το ζαχαρούχο γάλα.

Στη Σρι Λάνκα τώρα, συναντάμε το Egg Brandy Coffee, όπου στη μείξη του καφέ και του αυγού μπαίνει το μπράντι ή το κονιάκ. Μόνο που στο εν λόγω ρόφημα δεν χρησιμοποιούμε μόνο τον κρόκο, αλλά ολόκληρο το αυγό. Λέγεται ότι τον Egg Brandy Coffee συνήθιζαν να τον πίνουν οι Αγγλοι στρατιωτικοί όταν ήταν άρρωστοι, καθώς θεωρούσαν ότι τους έδινε δύναμη να ξεπεράσουν τα κρυολογήματα.

Ωστόσο, καφέ με αυγό δεν συναντάμε μόνο στην Ασία, αλλά και στη Σκανδιναβία. Ο Egg coffee, όπως τον ονομάζουν, ουσιαστικά έγινε περισσότερο γνωστός στις απέναντι ακτές του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Εκεί οι Νορβηγοί και Σουηδοί μετανάστες στα κυριακάτικα εκκλησιάσματά τους έφτιαχναν τον Church Basement Coffee, τον «καφέ της εκκλησίας» δηλαδή, που ήταν μείξη αλεσμένου καφέ με νερό και αυγό. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε καθώς οι φτωχοί μετανάστες ήθελαν, χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα, να φτιάξουν ένα ρόφημα σε μεγάλες ποσότητες. Εδώ, το αυγό έχει και την ιδιότητα του φίλτρου, μια και συγκεντρώνει όλα τα κατακάθια του καφέ και χαρίζει έναν διαυγή χαρακτήρα στο ρόφημα.

Δύο φαινομενικά αταίριαστα υλικά μπορούν να μας χαρίσουν υπέροχα ροφήματα. Το αυγό είναι συνεργάσιμο και πάντα νόστιμο:

Ca Phe Trung
Υλικά
1 κρόκο αυγού
3 κουτ. γλυκού ζαχαρούχο γάλα
λίγη βανίλια
220 ml καφέ φίλτρου

Διαδικασία
Χτυπάμε τον κρόκο μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Σερβίρουμε τον καφέ φίλτρου σε μια κούπα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα αβγού. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.

Kopi Telur
Υλικά
1½ κουτ. σούπας μέλι
½ κουταλιά απόσταγμα βανίλιας
1 κρόκο αυγού
25 ml ζεστό νερό
50 ml ζαχαρούχο γάλα
110 ml καφέ φίλτρου

Διαδικασία
Σε ένα γυάλινο, ψηλό ποτήρι βάζουμε το μέλι, τη βανίλια και τον κρόκο του αυγού. Ανακατεύουμε δυνατά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρέμα. Στη συνέχεια, δημιουργούμε μια τρύπα και προσθέτουμε με προσοχή το ζαχαρούχο γάλα ώστε να πάει στον πάτο του ποτηριού. Έπειτα, από την ίδια τρύπα που έχουμε δημιουργήσει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τον καφέ. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τρεις διακριτές στρώσεις: ζαχαρούχο γάλα στον πάτο, καφές στη μέση και αφρός στην κορυφή.

Egg Brandy Coffee
Υλικά
220 ml καφές φίλτρου
3 κύβους ζάχαρη
1 αυγό
30 ml μπράντι (ή κονιάκ)

Διαδικασία
Στον ζεστό καφέ φίλτρου προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό και ξεκινάμε να το χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά τον καφέ και προσέχουμε να μην κόψει το αυγό. Στο τέλος βάζουμε το μπράντι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό.

Egg coffee
Υλικά
20 γρ. μέτρια αλεσμένου καφέ
1 αυγό
700 ml νερό (300 ml κρύο, 400 ml σε θερμοκρασία δωματίου)

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 400 ml νερού σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τον καφέ, το αυγό με αλλά 200 ml κρύο νερό μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα του καφέ στο ζεστό νερό και το αφήνουμε για περίπου 3΄ σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα άλλα 100 ml από το κρύο νερό για να ρίξουμε τη θερμοκρασία, το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 5΄. Αφαιρούμε από την επιφάνεια τον αλεσμένο καφέ και σερβίρουμε.