Όταν αξιοποιηθούν σωστά οι ρίζες του χειμώνα, μπορούν να κλέψουν την παράσταση από κάθε κυρίως πιάτο.
Μπριζολάκια σελινόριζας
30΄
Για μεζέ ή συνοδευτικό στο κυρίως κρέας του τραπεζιού ή απλά ως ορεκτικό, η σελινόριζα έχει μια ελαφριά αλλά δυνατή γεύση, που απογειώνεται με αυτή την τεχνική.
Υλικά για 6 άτομα
Για το βράσιμο
1 μεγάλη σελινόριζα
500 ml γάλα
500 ml νερό
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ.γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 μέτριο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
Για το σοτάρισμα
2 κουτ. γλυκού βούτυρο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 κλωνάρια θυμάρι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο
2 πρέζες μπούκοβο
3 κουτ. σούπας soy sauce
λεμόνι
ε.π. ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράσιμο: Βάζουμε όλα τα υλικά του βρασίματος σε μια κατσαρόλα, εκτός του πελτέ ντομάτας, και δίνουμε μια βράση. Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε δίσκους 2-2,5 εκ. κόβοντας τους μεγάλους στη μέση. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σελινόριζα. Βράζουμε για 20΄, αφαιρούμε σε ένα σχαράκι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε ένα τάπερ με απορροφητικό χαρτί από κάτω.
Σοτάρισμα: Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο και προσθέτουμε το θυμάρι και το μισό σκόρδο. Μόλις το σκόρδο και το θυμάρι αρχίσουν να τσιτσιρίζουν ψήνουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά τις φέτες σελινόριζας. Μόλις πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε τη μισή soy sauce και το μισό μπούκοβο και γυρνάμε τις φέτες μέχρι να γλασάρουν. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί και με τον ίδιο τρόπο σοτάρουμε τις υπόλοιπες σελινόριζες. Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.
Πιτάκια γλυκοπατάτας
40΄
Ανάμεσα σε πατάτα και καρότο, η διατροφική της αξία έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό ανεβάζοντας τη δημοτικότητά της. Έτσι, από εξωτικό υλικό που ήταν κάποτε, πλέον τη βρίσκουμε όλο τον χρόνο σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσουμε (όσοι δεν την έχουμε ήδη στο σπίτι με τις πατάτες και τα κρεμμύδια).
Υλικά για 6 άτομα
Για τα πιτάκια
1 κιλό γλυκοπατάτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κοφτή κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
4-5 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι
Για το dip γιαουρτιού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας στυμμένο λεμόνι
1 κουτ. γλυκού άνηθο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Καθαρίζoυμε τις γλυκοπατάτες και τις τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, ραντισμένη με λίγο ελαιόλαδο, μικρά πιτάκια, προσέχοντας να είναι στο ίδιο πάχος (1 με 1,5 εκ.) και να μην πετάνε πολύ (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25΄, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες.
Dip γιαουρτιού: Σε ένα φλιτζάνι του καφέ σπάμε το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να πολτοποιηθεί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές με το γιαούρτι σε μπολάκι δίπλα.
Ραπανάκια στον φούρνο σκορδάτα
30΄
Ραπανάκια στον φούρνο; Ναι, γίνονται, η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και μάλιστα μόλις ψηθούν χάνουν τη μεγάλη τους αψάδα και αποκτούν μια διαφορετική και πρωτότυπη γεύση, για να συνοδεύσουν ένα ψάρι ή κρέας ή ακόμα και ως λαχανικό στη μέση ενός τραπεζιού. Στην τελευταία περίπτωση προτείνω να τα συνδυάσουμε με ένα dressing που θα δώσει το απαραίτητο σώμα στο λαχανικό.
Υλικά για 6 άτομα
Για α ραπανάκια
500 γρ. ραπανάκια, μεγαλούτσικα, χωρίς κοτσάνι και ρίζα
2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Για το dressing
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα ραπανάκια στη μέση και ανακατεύουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι που να τα χωράει σε μια στρώση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15΄-25΄ (αναλόγως του μεγέθους), ανακατεύοντάς τα στη μέση του ψησίματος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του dressing και σερβίρουμε.
Μπιφτέκια παντζαριού
35΄
Μια εκδοχή για μπιφτέκια που τη λες και vegetarian (τουλάχιστον ως προς αυτούς που καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά). Το παντζάρι πάντα φλέρταρε να αντικαταστήσει το κρέας, κυρίως γιατί περιέχει μια αναλογία γλυκύτητας αλλά και μια ιδέα μεταλλικής γεύσης, χαρακτηριστικής του κρέατος. Έτσι, έχει χρησιμοποιηθεί από ολόκληρο ως τον χυμό του σε διάφορες εκδοχές για vegan burgers. Σε αυτή την εκδοχή χρησιμοποιούμε αυγό και φέτα και η αλήθεια είναι ότι δεν το λες κρέας, αλλά σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή, ειδικά αν τα συνοδεύσουμε και με το παρακάτω dip.
Υλικά για 6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κοφτή κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
400 γρ. παντζάρια ωμά, καθαρισμένα
100 γρ. φέτα
1 αυγό
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Για το dip
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 καλή κταχίνι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χοντρό του τρίφτη. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Στη μέση του σοταρίσματος προσθέτουμε την πάπρικα. Τρίβουμε τα παντζάρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 4-5΄ και τα βγάζουμε σε λεκανάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε σε μπιφτέκια 2-3 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20΄.
Dip: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης:
5 πρωτότυπες χειμωνιάτικες συνταγές για όλα τα γούστα
Μπορούμε να φάμε τις πατάτες που έχουν βλαστήσει;