Το επιδόρπιο στα γιορτινά γεύματα αξίζει να είναι κάτι ξεχωριστό. Ο Ηλίας Μαμαλάκης ετοιμάζει ένα υπέροχο cheesecake με κρέμα κάστανο και σιρόπι σοκολάτας. Απολαυστικό!
Ετοιμάζουμε τη βάση του γλυκού:
Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα με πάτο, την αλείφουμε με βουτυράκι και βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το φρέσκο
βούτυρο, το ανακατεύουμε με τα σπασμένα μπισκότα και τα βάζουμε στη φόρμα πιέζοντας καλά για να φτιάξουμε τον πάτο του γλυκού.
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα κάστανα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτουμε το μπράντι και χτυπάτε για 2 λεπτά ακόμα.
Απλώνουμε το μείγμα του κάστανου πάνω στον μπισκοτένιο πάτο που δημιουργήσαμε. Χτυπάμε στο μίξερ με τον αβγοδάρτη το τυρί κρέμα με το σουρωτό γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη. Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και πάνω από την κρέμα του κάστανου.
Ισιώνουμε με ένα μαχαιράκι και ψήνουμε το cheesecake στον προθερμασμένο φούρνο στους
180°C για μισή ώρα περίπου. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Την αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά ανακατεύοντας πού και πού αφού βγάλουμε το γάλα από τη φωτιά. Προσθέτούμε τη γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το γλυκό και την τελευταία στιγμή το περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τη βάση του γλυκού:
Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα με πάτο, την αλείφουμε με βουτυράκι και βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το φρέσκο
βούτυρο, το ανακατεύουμε με τα σπασμένα μπισκότα και τα βάζουμε στη φόρμα πιέζοντας καλά για να φτιάξουμε τον πάτο του γλυκού.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα κάστανα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτουμε το μπράντι και χτυπάτε για 2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 3
Απλώνουμε το μείγμα του κάστανου πάνω στον μπισκοτένιο πάτο που δημιουργήσαμε. Χτυπάμε στο μίξερ με τον αβγοδάρτη το τυρί κρέμα με το σουρωτό γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη. Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και πάνω από την κρέμα του κάστανου.
Βήμα 4
Ισιώνουμε με ένα μαχαιράκι και ψήνουμε το cheesecake στον προθερμασμένο φούρνο στους
180°C για μισή ώρα περίπου. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 5
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Την αφήνουμε να λιώσει σιγά σιγά ανακατεύοντας πού και πού αφού βγάλουμε το γάλα από τη φωτιά. Προσθέτούμε τη γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το γλυκό και την τελευταία στιγμή το περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.
Βήμα 6
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb