Και αφράτο, και αρωματικό, και χωρίς γλουτένη. Ετοιμάστε φόρμες γιατί θα κάνετε αυτό το banana bread του Λάμπρου Βακιάρου κάθε μέρα!
Υλικά
- 110 ml ελαφρύ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 180 γρ. μέλι
- 240 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 7 γρ. μαγειρική σόδα
- 4 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια εσάνς
- 5 γρ. κανέλα
- 450 γρ. πολύ ώριμες μπανάνες
- 2 αυγά + 2 ασπράδια
- 100 γρ. καρύδια, τριμμένα στο μούλτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 30 Χ 12 ή δύο μικρότερες.
Βήμα 2
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μέλι και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 4 – 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη, την κανέλα και τα καρύδια.
Βήμα 3
Σε ένα ρηχό πιάτο λιώνουμε τις μπανάνες πολύ καλά πιέζοντας με ένα πιρούνι. Τις προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ χαμηλώνοντας τη ταχύτητα σε μέτρια και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τα ασπράδια. Συνεχίζουμε με το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ομογενοποιούμε στο μείγμα με μια σπάτουλα.
Βήμα 4
Για μια μεγάλη φόρμα ψήνουμε για 50 λεπτά (ενώ για 2 μικρότερες 5 λεπτά λιγότερο) ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό από το κεντρικότερο σημείο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.