Από τα 40 και μετά εξακολουθείτε να θεωρείστε ενήλικες, όμως, οι ορμόνες σας μπορεί να έχουν άλλη άποψη, αφού συνήθως, σε αυτή την ηλικία, ξεκινούν μια ξέφρενη ζωή και κάνουν του κεφαλιού τους, σαν να ζουν μια δεύτερη εφηβεία. Οι διαρκείς διακυμάνσεις και η μείωση των οιστρογόνων, ενθαρρύνουν κάποια παραπανίσια κιλά να εγκατασταθούν στην περιοχή της κοιλιάς. Κατά την περίοδο της προεμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό οδηγεί σε κακή λειτουργία του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους. Και εδώ πρέπει να προσέξετε, γιατί αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, μπορεί να κινδυνέψετε από διαβήτη Τύπου 2 και καρδιακά προβλήματα.
Θα πρέπει να παρακολουθήσετε και τον θυροειδή σας, ο οποίος μπορεί να σας χαλάσει τα σχέδια να χάσετε τα περιττά σας κιλά. Αν υποφέρετε από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες από 40 χρονών και άνω, μπορεί να απορρυθμιστεί ο μεταβολισμός σας και να πέσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Αν κάνετε όμως κάποιες πολύ απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, σε συνδυασμό με τον τακτικό έλεγχο της υγείας σας και την παρακολούθηση από γιατρό, θα μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ανταποκριθεί στην απώλεια βάρους όπως εσείς επιθυμείτε.
Αρχικά, θα πρέπει να κάνετε έναν ορμονολογικό έλεγχο
Ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε έναν πλήρη ορμονολογικό έλεγχο, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε κάποιο ορμονολογικό πρόβλημα που μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος. Αν πρέπει να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας προτείνει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος σας και να αποφύγετε τις επεξεργασμένες και με πολλή ζάχαρη τροφές.
Μην κάνετε υπερβολές
Τα περιττά σας κιλά δεν τα πήρατε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Άρα, δεν πρέπει και να προσπαθήσετε να τα χάσετε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μια καλή τακτική, είναι να εντάξετε 30λεπτα προγράμματα γυμναστικής, τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, να αυξήσετε το νερό που πίνετε καθημερινά. Αν το ξεχνάτε, πιείτε ένα ποτήρι το πρωί και ένα το βράδυ, πριν και μετά τον ύπνο, σαν νέα προσθήκη στην ποσότητα που πίνετε κάθε μέρα. Με έναν πιο αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, τα αποτελέσματα θα έρθουν στην ώρα τους και θα έχουν και διάρκεια.
Γευματίστε με πιο αργούς ρυθμούς
Πολλοί τρώμε πολύ γρήγορα και ούτε που προλαβαίνουμε να γευτούμε το φαγητό. Αν επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας, θα επιτρέψετε στο αίσθημα της ικανοποίησης της πείνας να σας βάλει φρένο και να φάτε λιγότερο. Έτσι θα μειώσετε και την ποσότητα και τις θερμίδες.
Είτε τρώτε κάποιο κύριο γεύμα είτε μονάχα ένα σνακ, βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο, βγάλτε το από το οπτικό σας πεδίο και καθίστε κάπου. Μην τρώτε ποτέ «στα όρθια». Ανάμεσα στις μπουκιές, ανά διαστήματα, πιείτε και μερικές γουλιές νερό. Κάντε το φαγητό σας μια ιεροτελεστία που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο αργά, άρα και λιγότερο, αλλά και να απολαύσετε το φαγητό και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες μέσω αυτής της διαδικασίας. Όταν τρώμε με άγχος δεν χωνεύουμε σωστά την τροφή, κι έτσι ο οργανισμός δεν απορροφά τα θρεπτικά της συστατικά. Αν νιώθετε αγχωμένη, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες πριν γευματίσετε. Θα χαλαρώσουν το σώμα σας και θα το φέρουν στην ιδανική κατάσταση για να χωνέψει την τροφή και να απορροφήσει τα θρεπτικά της συστατικά.
Δείτε επίσης:
Ο πιο απλός τρόπος να χάσουμε βάρος!
Καραντίνα: Πώς να μην πάρεις βάρος μένοντας μέσα
Βρες τι τύπος δίαιτας είσαι και τι να τρως για να χάσεις βάρος