arni_kremydoulia apo tin Naousa_2023
clock icon
3:5'

Κρεμμυδούλια από τη Νάουσα

Υλικά

  • 2 κιλά σπάλα από αρνάκι
  • 3 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο + βούτυρο μαγειρικό (ή μόνο ελαιόλαδο)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πασχαλινό βορειοελλαδίτικο φαγάκι φούρνου, με αρνάκι και μπόλικα ανοιξιάτικα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τα κρεμμυδάκια -μαζί και το τρυφερό φρέσκο πράσινο μέρος- σε κομμάτια των 5εκ. περίπου και τα ζεματάτε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε ένα φλιτζάνι μίγμα ελαιόλαδου και βούτυρου μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτετε το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας, το περιχύνετε με ελαιόλαδο και το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, απομακρύνετε προσωρινά το αρνάκι και απλώνετε στο ταψί ομοιόμορφα τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια σε λεπτό στρώμα. Ξαναβάζετε το αρνάκι πάνω από τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες περίπου στους 170 βαθμούς, μέχρι δηλαδή να ξεκολλούν τα κόκαλα από το κρέας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τα κρεμμυδάκια -μαζί και το τρυφερό φρέσκο πράσινο μέρος- σε κομμάτια των 5εκ. περίπου και τα ζεματάτε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε ένα φλιτζάνι μίγμα ελαιόλαδου και βούτυρου μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτετε το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Στο μεταξύ αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας, το περιχύνετε με ελαιόλαδο και το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, απομακρύνετε προσωρινά το αρνάκι και απλώνετε στο ταψί ομοιόμορφα τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια σε λεπτό στρώμα. Ξαναβάζετε το αρνάκι πάνω από τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες περίπου στους 170 βαθμούς, μέχρι δηλαδή να ξεκολλούν τα κόκαλα από το κρέας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey