Ήπιες παραπάνω κρασί από αυτό, που υπολόγιζες; Μήπως έφταιγε τo ποτήρι για αυτό;
Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge διαπίστωσαν ότι οι πωλήσεις κρασιού ήταν υψηλότερες, όταν το κρασί σερβιριζόταν σε μεγαλύτερα ποτήρια.
Συγκεκριμένα, ερευνητές διεξήγαγαν πείραμα σε ένα wine bar στο Cambridge, όπου σερβίρονταν οι συνήθεις ποσότητες κρασιού των 125ml και των 175ml σε ποτήρια χωρητικότητας 300ml. Το μπαρ συμφώνησε για ένα διάστημα 16 εβδομάδων να προσφέρει κρασί σε ποτήρια χωρητικότητας 370ml, 250ml, αλλά και στα κλασικά ποτήρια 300ml. Στο διάστημα των 16 εβδομάδων οι πωλήσεις του κρασιού αυξήθηκαν κατά 10% περισσότερο, εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθος του ποτηριού. Ωστόσο, δεν φάνηκε να πίνουν λιγότερο αν το ποτήρι τους ήταν 250ml.
Η Dr Rachel Pechey, από την ερευνητική μονάδα Συμπεριφοράς και Υγείας του Cambridge επισήμανε: «Δεν είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μεγαλύτερα ποτήρια αλλάζουν την αντίληψή μας για την ποσότητα του κρασιού, κάνοντάς μας να πίνουμε γρηγορότερα και να παραγγέλνουμε περισσότερο». Η καθηγήτρια Theresa Marteau, διευθύντρια της ίδιας μονάδας, συμπλήρωσε : «Αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι η αποφυγή της χρήσης μεγαλύτερων ποτηριών κρασιού θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα που καταναλώνουν οι άνθρωποι».
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αυτό έχει βάση, καθώς λόγω μεγέθους του ποτηροιύ η αντιλήψή μας μπορεί να μην η ορθή για το πόσο κρασί καταναλώσαμε. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτή η έρευνα, βέβαια, αν σκεφτούμε, πως πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ένας από τους παράγοντες, που μπορεί κάποιος να τρώει περισσότερο είναι τα πιάτα. Το μέγεθος των πιάτων είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το παρελθόν και έτσι και η ποσότητα του φαγητού μπορεί να αυξάνεται και αυτή ανάλογα με το μέγεθος του πιάτου. Μήπως να είμαστε, λοιπόν, και λίγο πιο προσεκτικοί με την επιλογή του σερβίτσιου μας;
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα διατηρήσεις τα αντιοξειδωτικά των κατεψυγμένων λαχανικών
Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι πράγματι πιο υγιεινό από το κοινό αλάτι;
Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: 6 πράγματα που μάθαμε το 2020 για τον καφέ