Το φρούτο που κάνει πέρα τους γιατρούς και λατρεύεται σε όλο τον πλανήτη είναι τώρα στην εποχή του.
Πολλούς αιώνες πριν, τα αρχαία δίκτυα του Δρόμου του Μεταξιού έδιναν τη δυνατότητα για πολιτικές και εμπορικές επαφές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Τα ίδια αυτά δίκτυα άνοιξαν δρόμους για τις γενετικές ανταλλαγές, που διαμόρφωσαν ανάμεσα σε άλλα ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του κόσμου, το μήλο.
Μάλιστα, το μήλο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ταξιδιάρικο, όπως δείχνει για πρώτη φορά μία νέα αμερικανοκινεζική γενετική έρευνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μπόις-Τόμσον του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης και του Αγροτικού Πανεπιστημίου Σαντόνγκ της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», «διάβασαν» και συνέκριναν τα γονιδιώματα 117 ποικιλιών καλλιεργούμενων και άγριων μήλων από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων της συνηθέστερης σημερινής ποικιλίας (Malus domestica).
Για την ιστορία, καθώς στρατιώτες, βοσκοί, έμποροι, μοναχοί και άλλοι ταξιδιώτες κινούνταν είτε προς τα δυτικά είτε προς τα ανατολικά κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, φέρνοντας μαζί τους προϊόντα και ιδέες, μεταξύ άλλων μετέφεραν πέρα-δώθε σπόρους από άγριες και εξημερωμένες μηλιές. Σταδιακά προέκυψαν οι περίπου οι 7.500 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν σήμερα. «Επιδορπίων κόσμημα» ονομάζει το μήλο ο αρχικηπουρός του βασιλιά Hλιου στις Βερσαλλίες (Jean-Baptiste de La Quintinie), το φρούτο που, όπως λέει, «τρώγεται λαίμαργα, δίχως τερτίπια, ολόκληρο, με το φλούδι του».
Στην Ελλάδα, η συγκομιδή ξεκινά τέλη Αυγούστου και φτάνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα μήλα διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας χωρίς πρόβλημα, επιτρέποντάς μας να τα απολαμβάνουμε για πολλούς μήνες.
Δείτε επίσης:
Tελικά, 2 μήλα και όχι 1 κάνουν τον γιατρό πέρα!
Ξέρετε τον σωστό τρόπο να αποθηκεύετε τα μήλα;
Το κόλπο μίας food stylist για να μη μαυρίζουν τα κομμένα μήλα