Αξιοποιούμε τη νέα σοδειά μήλων και φτιάχνουμε το πιο ιδιαίτερο πετιμέζι, αλλά και ένα γλυκό κουταλιού που συνοδεύεται εξαιρετικά από ένα φλιτζανάκι καφέ.
Για το πετιμέζι μήλου: Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τα βράζετε με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε τουλπάνι.
Βράζετε το ζουμί τους σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητική κατσαρόλα κατά προτίμηση, μέχρι να δέσει ο χυμός σε ένα παχύρρευστο, σαν μέλι, σκουρόχρωμο πετιμέζι.
Για το γλυκό φιρίκι: Καθαρίζετε τα φιρίκια και βγάζετε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο χωρίς να τα κόψετε. Τα τοποθετείτε με τη σειρά σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε από πάνω τους τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Με μια κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Ρίχνετε το λεμόνι και τη βανίλια και μετά από 20 λεπτά σβήνετε τη φωτιά. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και τα αφήνετε για μια νύχτα.
Την επομένη τα ξαναβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Μόλις δέσει ελαφρά το σιρόπι, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε σε γυάλινο βάζο. Προαιρετικά, την τελευταία στιγμή ρίχνετε και μια χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα και δυο φυλλαράκια
αρμπαρόριζα. Αν θέλετε, γεμίζετε το κέντρο των μήλων με ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το πετιμέζι μήλου: Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τα βράζετε με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε τουλπάνι.
Βήμα 2
Βράζετε το ζουμί τους σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητική κατσαρόλα κατά προτίμηση, μέχρι να δέσει ο χυμός σε ένα παχύρρευστο, σαν μέλι, σκουρόχρωμο πετιμέζι.
Βήμα 3
Για το γλυκό φιρίκι: Καθαρίζετε τα φιρίκια και βγάζετε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο χωρίς να τα κόψετε. Τα τοποθετείτε με τη σειρά σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε από πάνω τους τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Με μια κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Βήμα 4
Ρίχνετε το λεμόνι και τη βανίλια και μετά από 20 λεπτά σβήνετε τη φωτιά. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και τα αφήνετε για μια νύχτα.
Βήμα 5
Την επομένη τα ξαναβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Μόλις δέσει ελαφρά το σιρόπι, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μεταφέρετε σε γυάλινο βάζο. Προαιρετικά, την τελευταία στιγμή ρίχνετε και μια χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα και δυο φυλλαράκια
αρμπαρόριζα. Αν θέλετε, γεμίζετε το κέντρο των μήλων με ένα ολόκληρο αμύγδαλο.