Ερευνητές στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας και στην Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ της περιφέρειας Γκουάνγκτζου διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, και που εντοπίστηκε σε δείγματα σολομού, θα μπορούσε να επιβιώσει για οκτώ ημέρες στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Η έρευνα τέθηκε σε αξιολόγηση της ακαδημαϊκής κοινότητας αυτή την εβδομάδα ενώ οι κινεζικές αρχές ερευνούν εισαγόμενα κρέατα, συσκευασίες και δοχεία ως πιθανή πηγή του Covid-19 από τον Ιούνιο, αφού ανακάλυψαν επανειλημμένα ίχνη παθογόνου σε συσκευασίες και τρόφιμα. Έξι από τα περισσότερα από 500.000 δείγματα που δοκιμάστηκαν ήταν θετικά για τον κορονοϊό, ανέφερε η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας σε σχετική έκθεση. «Τα μολυσμένα με SARS-CoV-2 ψάρια από μια χώρα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα, καθιστώντας τα έτσι ως μία από τις πηγές για διασυνοριακή μετάδοση», ανέφεραν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι τα ψάρια διατηρούνται σε θερμοκρασία από 0 ως 4 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη μόλυνση ενισχύοντας τη συνεργασία με τις χώρες εξαγωγής κρέατος. Από τη Δευτέρα, η Κίνα διέκοψε τις εισαγωγές από 56 εταιρείες σε 19 χώρες καθώς υπήρξαν κρούσματα μόλυνσης σε υπαλλήλους. Το πρώτο ξέσπασμα της νόσου που προκαλεί πανδημία συνδέθηκε αρχικά με την αγορά θαλασσινών Χουνάν στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 ενώ μια εστία τον Ιούνιο συνδέθηκε με την αγορά θαλασσινών Ξινφαντί στο Πεκίνο.

Πηγή: Newmoney.gr

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Τι άλλαξε στις καταναλωτικές συνήθειες μετά την άρση του lockdown

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές;

ΠΟΥ: Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα

Το άρθρο της εβδομάδας